Gemeente Alkmaar


Wethouder Binnendijk opent de Dag van de Leerplicht

Alkmaar, 14 april 2005

Op 19 april 2005 wordt voor de tweede keer in Alkmaar de Dag van de Leerplicht gehouden. De leerplichtambtenaren, de coördinator RMC (Regionale Meld - en coördinatiefunctie) en de jeugdpolitie brengen een bezoek aan acht scholen van het voortgezet onderwijs. Het doel van de dag is de handhaving van de leerplicht onder de aandacht te brengen bij de school en leerlingen door flyers en posters te overhandigen aan de schooldirectie.

Om 8:30 uur wordt in Alkmaar het startsein van de Dag van de Leerplicht gegeven door wethouder Binnendijk op de o.s.g. Willem Blaeu aan de Bergerweg. Een examenklas van het VMBO zal de wethouder een zelfgemaakt spandoek overhandigen. Het is noodzaak dat zoveel mogelijk leerlingen met dipoma de school verlaten. Zo hebben zij een betere startpositie op de arbeidsmarkt. Leerlingen zijn in de leeftijd 5 - tot en met 16 jaar volledig leerplichtig, daarna zijn zij tot hun 18e jaar gedeeltelijk leerplichtig. Zij moeten onderwijs volgen en ingeschreven staan bij een onderwijsinstelling. Door het registreren van afwezigheid kan men snel signaleren of er sprake is van veelvoudig verzuim.

Zorgteams
Om leerlingen te helpen bij het oplossen van de oorzaak van hun afwezigheid werken alle vestigingen van scholen voor het basis- en voortgezet onderwijs met zorgteams. Zorgteams bestaan uit deskundigen van de school, Bureau jeugdzorg, jeugdgezondheidszorg en een leerplichtambtenaar. Zij bespreken leerlingen waarvan schooluitval gevreesd wordt en geven advies over hoe hulp te verlenen. De nauwe samenwerking tussen de deskundigen zorgt er bijvoorbeeld voor dat een leerling met problemen thuis de benodigde hulp krijgt. De verbeterde samenwerking tussen gemeentes op het gebied van leerplicht en jeugdzorg heeft er toe geleid dat er één werkwijze wordt gebruikt om kinderen zorg te bieden.

Verzuim in Alkmaar
Het absolute verzuim (een leerplichtige staat niet ingeschreven bij een onderwijsinstelling) is in het jaar 2003/2004 ten opzichte van het jaar 2002/2003 met één kind gedaald. Het relatieve verzuim (een ingeschreven leerplichtige die zonder geldige reden les - of praktijktijd verzuimt) is met acht kinderen toegenomen in het jaar 2003/2004 ten opzichte van het voorgaande jaar. Over het luxeverzuim (Ouders nemen hun kinderen zonder toestemming mee op vakantie, buiten de schoolvakanties om) kunnen nog geen uitspraken worden gedaan aangezien er alleen cijfers bekend zijn over het jaar 2003/2004. In dat jaar is gestart met de meting van het luxeverzuim. Het absolute verzuim in 2001-2002 is zo verschillend in aantal ten opzichte van de volgende jaren doordat er in dat jaar kinderen in zijn opgenomen die naar Alkmaar zijn verhuisd en nog niet geregistreerd waren.

14 april 2005