Gemeente Barneveld


Wijkbeheer Oldenbarneveld naar Stichting

Op dinsdag 19 april dragen wethouder Louman (namens de gemeente) en de heer Meesters (namens Woningstichting Barneveld) het wijkbeheer van de wijk Oldenbarneveld over aan de Stichting Oldenbarneveld in Beweging (vertegenwoordigd door de heer Woudenberg). Dit gebeurt van 16.00 tot 17.00 uur in het wijkcentrum aan de Zonnebloemstraat 31 in Barneveld. De overdracht van het wijkbeheer vormt het sluitstuk van de herstructurering van de wijk Oldenbarneveld.

Project Oldenbarneveld voor en door bewoners

Oldenbarneveld is een woonwijk in de gemeente Barneveld die de afgelopen jaren sterk is vernieuwd. De herstructurering is een project dat door Woningstichting Barneveld samen met de gemeente en de bewoners is uitgevoerd. De bewoners hebben meebepaald op welke wijze de aanpak van de wijk gestalte kreeg. Het project Oldenbarneveld in Beweging is in afronding. Naast alle zichtbare activiteiten is er ook hard gewerkt aan het opzetten van een gedegen organisatie voor het toekomstig beheer van de wijk. De projectgroep Wijkbeheer heeft hier het afgelopen jaar intensief aan gewerkt.

Wijkbeheer

Er zijn straatvergaderingen voor alle bewoners gehouden om af te stemmen hoe het wijkbeheer moet worden ingevuld. Met die ideeën is de projectgroep aan de slag gegaan. Dit leverde een plan op voor de opzet van het wijkbeheer. Een plan waarin bewoners de hoofdrol spelen, ondersteund door een wijkcoördinator voor Oldenbarneveld. Vervolgens is met een enthousiaste groep bewoners de oprichting van de organisatie voor het wijkbeheer voorbereid.

Stichting Oldenbarneveld

Er is een keuze gemaakt om een stichting op te richten met een Raad van Toezicht om het wijkbeheer te regelen, namelijk de Stichting Oldenbarneveld in Beweging. Deze stichting is in december 2004 opgericht. Het doel van de Stichting Oldenbarneveld in Beweging is: het bevorderen van een prettig leefklimaat in de wijk Oldenbarneveld/Bloemenbuurt. De Stichting tracht haar doel te verwezenlijken door:

· zich in te spannen voor een schone, goed onderhouden en veilige buurt;

· bevordering van saamhorigheid tussen bewoners onder andere door het versterken van de rol van het wijkcentrum Oldenbarneveld;

· het beheren van het wijkcentrum Oldenbarneveld;

· lokaal al datgene te doen of te laten verrichten wat naar het oordeel van het bestuur noodzakelijk, nuttig en/of gewenst is;

· een wijkcoördinator aan te sturen die belast is met de dagelijkse zorg voor het beheer van de wijk Oldenbarneveld/Bloemenbuurt.

Overdracht taken naar de stichting

Nu de herstructurering van de woonwijk bijna is afgerond, worden de taken van het wijkbeheer door de woningstichting en gemeente overgedragen aan de Stichting. De gemeente en Woningstichting Barneveld financieren/subsidiëren ieder 50% van de kosten voor wijkbeheer waar bewoners invulling aan gaan geven. Samen met professionals, zijn zij verantwoordelijk voor:

· het dagelijks beheer van het wijkcentrum

· het sociaal culturele werk Oldenbarneveld

· het aansturen wijkcoördinator

· een schone goed onderhouden en veilige buurt

Barneveld, 14 april 2005

Project Oldenbarneveld in beweging