Gemeente Heerlen

wethouders Parkstad limburg houden ludieke actie
Diverse activeiten tijdens Dag van de Leerplicht op dinsdag 19 april

Dinsdag 19 april is uitgeroepen tot de landelijke Dag van de Leerplicht. Ook de leerplichtambtenaren van onze eigen regio Parkstad Limburg laten deze dag niet zomaar voorbij gaan. In onze regio zullen er die dag diverse activiteiten plaatsvinden, waarmee de leerplichtambtenaren aandacht willen vragen. Een onderwerp dat uw aandacht meer dan waard is. Om het belang van het handhaven van de leerplicht te onderstrepen zullen de wethouders van onderwijs van de Parkstad Limburg gemeenten inclusief Nuth diverse basisscholen bezoeken.

De handhaving van de leerplicht speelt een belangrijke rol bij het terugdringen van spijbelen en voortijdig schoolverlaten. Daarmee kan het ook bijdragen aan het terugdringen van crimineel gedrag bij jongeren. Om extra aandacht te vragen voor de leerplicht is dinsdag 19 april gekozen als landelijke Dag van de Leerplicht. Het bureau Vroegtijdig Schoolverlaten in Parkstad Limburg doet actief mee aan deze dag.

Programma
Dit jaar is in Parkstad Limburg het basisonderwijs als speerpunt uitgekozen. De leerplichtambtenaren zullen die dag 11 scholen in Parkstad Limburg bezoeken, waarbij het programma er als volgt uitziet: . bij aanvang van de lessen zal een gesprek met de directie plaatsvinden, om inzicht te krijgen in de aanpak van het verzuim op die school; . vervolgens wordt de aanwezigheid van de leerlingen gecontroleerd en het registratiesysteem bekeken; . daarna wordt er ongeveer 10 minuten over spijbelen gediscussieerd met leerlingen van de bovenbouw.

De wethouders (of hun vervanger) Onderwijs van de Parkstad Limburg gemeenten (inclusief Nuth) zullen bij het begin van de schooltijd aanwezig zijn ter ondersteuning van het belang van leerplicht. Zij zullen dit doen door middel van een ludieke actie.