Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Zuidoost voert dialoog met scholieren over spijbelen 14 april 2005
Dinsdag 19 april wordt voor de tweede keer de landelijke Dag van de Leerplicht gehouden. Op deze dag gaat het stadsdeel Zuidoost in gesprek met scholieren over leerplicht, spijbelen en voortijdig schoolverlaten.

Door middel van workshops geleid door rolemodels wil het stadsdeel samen met de jongeren de oorzaken van schoolverzuim en schooluitval onderzoeken. Bedoeling is dat de jongeren zelf met concrete oplossingen komen. De resultaten worden gepresenteerd aan portefeuillehouder Hans Res (Onderwijs) die de gehele middag aanwezig zal zijn. Resultaten zullen ook worden gepubliceerd op deze website.

Scholieren van het Augustinus College en het ROC zullen proberen om vragen te beantwoorden zoals `Waarom spijbelen jongeren?', `Hoe belangrijk is school voor jouw toekomst?' en `Waarom maakt iedereen zich druk als je met school stopt?'. Zuidoost meent dat deze vragen het beste door de jongeren zelf beantwoord kunnen worden. De rolemodels die de workshops zullen begeleiden zijn onder andere Ebru Baskan (programmamaker MTNL), Lorenzo Wouter (profvoetballer MVV), Joan Windzak (zelfstandig ondernemer), Orville Breeveld (musicus, Breathing Bijlmer), Marsha van Glanen-Weijgel (eigenaar sportschool), Glenn Helder (ex-prof voetballer), Dino Benfield (jongerenmedewerker RMC) en Ornell (rapster, danseres).

Tijdens de landelijke `Dag van de Leerplicht' organiseren meer dan 140 gemeenten activiteiten om leerplicht onder de aandacht te brengen van scholen, ouders en leerlingen.

In Zuidoost staat leerplicht en voortijdig schoolverlaten hoog op de politieke agenda. Het stadsdeel vindt dat dit onderwerp vooral met de doelgroep zelf besproken moet worden.