Gemeente Den Haag

april 2005
Den Haag 'gastheer' landelijke Dag van de Leerplicht (14 april)

Vaak te laat komen, een uurtje spijbelen of twee dagen eerder op vakantie gaan: allemaal voorbeelden van schoolverzuim. Om het belang van leerplicht onder de aandacht te brengen bij gemeenten, politie, scholen, leerplichtige leerlingen en hun ouders is dinsdag 19 april de landelijke Dag van de Leerplicht. Onder het motto 'Leerplicht. Neem het niet te licht' vragen leerplichtambtenaren ook in Den Haag om aandacht voor verzuim.

De Dag van de Leerplicht is een landelijk initiatief van met ministerie van OCW en het programma Handhaven op Niveau van het ministerie van Justitie. Dit jaar is Den Haag het middelpunt van de landelijke Dag van de Leerplicht. Naast diverse acties in de stad is Den Haag gastheer voor het landelijke programma van het ministerie van OCW. 's Avonds organiseert de afdeling Leerplicht van de gemeente Den Haag een forumdiscussie voor het Haagse onderwijsveld, gemeenteraadsleden en diverse partners die betrokken zijn bij het onderwijs. De gezamenlijke handhaving van de Leerplichtwet is onderwerp van de discussie.

Acties
Tussen 08.30 en 13.00 uur organiseert de afdeling Leerplicht diverse acties in Den Haag. Zo worden jongeren die op straat lopen aangesproken met de vraag waarom ze niet op school zijn. Zij krijgen informatie over leerplicht. Ook de politie en wethouder van onderwijs Pierre Heijnen gaan met de leerplichtambtenaren de stad in. Als uit de verzuimadministratie blijkt dat leerlingen spijbelen, worden ze door de politie naar school gebracht.

Bij een aantal basisscholen wordt 's ochtends flyers uitgedeeld aan leerlingen die, al dan niet samen met hun ouders, net iets te laat op school komen. Op deze manier willen de leerplichtambtenaren leerlingen en ouders aanspreken op hun gedrag. Ouders geven hiermee namelijk een slecht voorbeeld.

Belactie
Een aantal scholen voor voortgezet onderwijs is gevraagd om op 19 april voor 10.00 uur alle ongeoorloofd afwezige leerlingen te melden. Met dit overzicht kan de leerplichtambtenaar aan de slag. De afwezige leerlingen en hun ouders worden gebeld. Het doel is om het verzuim heel concreet in beeld te brengen. De afwezigen en hun ouders worden direct aangesproken op hun verzuim. Daarnaast willen de leerplichtambtenaren benadrukken dat het belangrijk is dat scholen de verzuimadministratie op orde hebben.

De leerplichtambtenaren van gemeenten spelen een belangrijke rol bij het terugdringen van spijbelen en voortijdig schoolverlaten. De afspraken rond schoolverzuim staan in de Leeplichtwet, leerplichtambtenaren van gemeenten zorgen dat die wet wordt nageleefd. Scholen zijn verplicht om ongeoorloofd verzuim van leerlingen te melden bij de leerplichtambtenaar. Deze gaat vervolgens het gesprek aan met ouders en leerling. Samen proberen zij ervoor te zorgen dat de omstandigheden zo zijn dat een leerling weer naar school kan en gaat. In Den Haag werken tien leerplichtambtenaren, die per jaar bijna 4500 verzuimmeldingen in behandeling nemen.

Meer informatie over de Dag van de Leerplicht in Den Haag is te vinden op www.denhaag.nl/leerplicht. Het programma van de bijeenkomst die het ministerie van OCW in Diligentia organiseert staat onder het kopje 'Dag van de Leerplicht' op www.voortijdigschoolverlaten.nl.