Gemeente Middelburg


Nieuwe folder op Dag van de Leerplicht

Op dinsdag 19 april 2005 wordt voor de tweede keer de landelijke Dag van de Leerplicht gehouden. Dan organiseren meer dan 140 gemeenten in Nederland activiteiten om de leerplicht breed onder de aandacht te brengen van scholen, ouders en leerlingen. Voor de Walcherse basisscholen heeft de Regionale Meld- en Coördinatiefunctie, voortijdig schoolverlaten (RMC) een nieuwe folder ontwikkeld waarin de leerplicht wordt uitgelegd. De Middelburgse wethouder Onderwijs, Adrie van t Westeinde, overhandigt het eerste exemplaar om 8.15 uur aan directeur Satter van basisschool De Vossenburgh.

De school staat aan de Roozenburglaan 163. Na de overhandiging gaan de leerplichtambtenaren en trajectbegeleiders langs de Walcherse scholen om de folders aan directie en leraren uit te delen.

Schoolverzuim leidt tot grote maatschappelijke problemen. Jongeren die op straat zwerven of die geen baan hebben, worden sneller verleid tot criminaliteit. De kosten voor criminaliteitspreventie, maar ook de gevoelens van onveiligheid bij de burgers, nemen daardoor toe. Verder is de druk op sociale voorzieningen groter als er minder opgeleiden zijn. Redenen dus om de leerplicht brede aandacht te geven.

Op de landelijke Dag van de Leerplicht wordt ook het Leerplichtmodel Handhaven op Niveau beschikbaar gesteld. Gemeenten krijgen hiermee een handreiking om de aanpak van de leerplicht te verbeteren. Hierin komen vragen aan de orde als: Welke beleidskeuzes kan de gemeente maken en wat zijn de consequenties daarvan? Kiest de gemeente voor preventie of repressie? Wie werken samen en wie heeft de regie? Het model is samengesteld voor en door gemeenten in samenwerking met het Rijk vanuit het project Handhaven op Niveau.

Deze landelijke dag 2005 is een initiatief van het Ministerie van OCW in samenwerking met het Projectbureau Handhaven op Niveau, naar een idee van de gemeente Rotterdam.


Noot voor de redactie;