Ingezonden persbericht


persuitnodiging

Gezamenlijk uitnodiging van
STIChting natuur en milieu EN DE 12 PROVINCIALE MILIEUFEDERATIES

Utrecht, 18 april 2005

Aanbieding aanbevelingen voor schoonmaak water

aan staatssecretaris Schulz

De Europese Kaderrichtlijn Water verplicht Nederland maatregelen te nemen om grond- en oppervlaktewater schoon te krijgen en te houden. Dat vergt een forse inspanning van Rijk en lagere overheden. In 2009 moet per stroomgebied (van een rivier of ander waterstelsel) een plan met afdoende maatregelen in Brussel liggen. Veel overheden doen echter moeilijk en vinden de termijnen te kort en de doelen te hooggegrepen. Volgens Stichting Natuur en Milieu en de 12 provinciale Milieufederaties moet Nederland blij zijn met de kaderrichtlijn. Wij leven in een heel waterrijk land. Mens en natuur zijn zeer gebaat met schoon water, terwijl de waterkwaliteit in ons land vaak niet best is. Veel water is nog vervuild met meststoffen, bestrijdingsmiddelen, zware metalen en andere giftige stoffen.

De milieuorganisaties delen de somberheid van de overheden niet. Er zijn al heel wat voorbeelden in ons land van zeer geslaagde schoonmaakoperaties. De milieuorganisaties hebben deze voorbeelden verzameld in de brochure 'Stilstand is achteruitgang'. Er is een lijst bij met aanbevelingen voor het maken van een goed plan.

Natuur en Milieu en de 12 provinciale Milieufederaties zullen hun brochure 'Stilstand is achteruitgang' aanbieden aan staatssecretaris Schulz -van Haegen van Verkeer en Waterstaat. De aanbieding vindt plaats op dinsdag 19 april aanstaande om 15.30 uur, in de Conference Room van Plein Business Centra, Plein 20 te Den Haag. Bij de aanbieding zal een aantal Kamerleden aanwezig zijn. De Tweede Kamer bespreekt de Kaderrichtlijn Water die dag om 16.00 uur.

Wij nodigen u graag uit voor deze bijeenkomst.

Met vriendelijke groet,
mede namens de 12 provinciale Milieufederaties

Marijke Brunt
Stichting Natuur en Milieu