Gemeente Westerveld

18-4-2005
19 april 2005: Dag van de leerplicht

Op 19 april doet de regio Zuidwest-Drenthe mee aan de landelijke Dag van de Leerplicht. Veel gemeenten in Nederland organiseren die dag activiteiten om de leerplicht onder de aandacht te brengen van scholen, ouders en leerlingen. In de regio Zuidwest-Drenthe wordt dit gedaan met een bel- en bezoekactie.

Tijdens de bezoekactie zullen wethouders en / of leerplichtambtenaren een aantal scholen bezoeken. Hierbij staat de verzuimregistratie van de scholen centraal en er wordt stilgestaan bij de verschillende vormen van schoolverzuim zoals: te laat komen, op het schoolplein blijven hangen als de les begonnen is of spijbelen. De belactie is specifiek gericht op verzuim.

Het doel van deze dag is om scholen, ouders/verzorgers en leerlingen te wijzen op hun verantwoordelijk-heden bij handhaving en naleving van de leerplicht.

Regelmatig en langdurig schoolverzuim kan leiden tot grote maatschappelijke problemen. Jongeren die op straat zwerven of die geen baan hebben, worden sneller verleid tot criminaliteit. De kosten voor criminaliteitspreventie, maar ook de gevoelens van onveiligheid bij de burgers, nemen daardoor toe. Verder is de druk op sociale voorzieningen groter als er minder opgeleiden zijn. Reden genoeg dus om het onderwerp brede aandacht te geven.

Deze landelijke Dag van de Leerplicht 2005 is een initiatief van het Ministerie van OCW in samenwerking met het Projectbureau Handhaving op Niveau en de gemeenten.