Gemeente Almere

Justitie en gemeenten Flevoland wijzen op leerplicht

Spijbelen mag niet, net als een paar dagen voor de schoolvakantie al op vakantie gaan. Ook structureel te laat komen in de klas is niet de bedoeling. Om het belang van handhaving van leerplicht onder de aandacht te brengen bij alle betrokkenen is dinsdag 19 april gekozen als landelijke Dag van de Leerplicht. In Flevoland zullen vertegenwoordigers van justitie en gemeenten deze dag gezamenlijk scholen bezoeken in Lelystad, Dronten, Almere en de Noordoostpolder.

De provinciale aftrap van de Dag van de Leerplicht is om 8.30 uur in het gemeentehuis van Lelystad waar wethouder Van der Zwan tijdens een ontbijt de dag zal openen.

Daarna zullen vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie, de gemeenten, bureau Halt en de Raad voor de Kinderbescherming de vier steden bezoeken. s Morgens zijn dat Underground in Lelystad, waar leerlingen van de drie grote scholengemeenschappen aanwezig zullen zijn (van 10.00 tot 11.00 uur) en het Ichtus College in Dronten (van 10.30 tot 11.30 uur). Van 13.00 tot 14.00 uur staan er bezoeken gepland aan het Baken Stad College in Almere en het Emelwerda College in Emmeloord.

In de gesprekken met de leerlingen zal duidelijk worden gemaakt hoe het traject van licht verzuim naar zwaar verzuim kan verlopen en wat de consequenties kunnen zijn. Aan de hand van enkele stellingen zal een discussie onder jongeren op gang worden gebracht.

Tijdens deze tweede landelijke Dag van de Leerplicht organiseren meer dan 160 gemeenten in Nederland activiteiten om de leerplicht breed onder de aandacht te brengen van scholen, ouders en leerlingen.

Schoolverzuim kan tot grote maatschappelijke problemen leiden. Jongeren die op straat zwerven of die geen baan hebben, worden sneller verleid tot criminaliteit. De kosten voor criminaliteitspreventie, maar ook de gevoelens van onveiligheid bij de burgers, nemen daardoor toe. Verder is de druk op sociale voorzieningen groter als er minder opgeleiden zijn.

De landelijke Dag van de Leerplicht 2005 is een initiatief van het Ministerie van OCW in samenwerking met het Projectbureau Handhaven op Niveau, naar een idee van de gemeente Rotterdam. Het programma Handhaven op Niveau is in 2000 vanuit het Ministerie van Justitie gestart om de handhaving van wettelijke regels in Nederland verder te stimuleren. Een door de minister van Justitie ingestelde stuurgroep Handhaven op Niveau ontwikkelt allerlei activiteiten om deze doelstelling te bereiken. De Dag van de Leerplicht 2004 was één van deze activiteiten. Meer informatie over het programma Handhaven op Niveau is te vinden op de website www.handhavenopniveau.nl. Meer informatie over schoolverzuim en de Dag van de Leerplicht is te vinden op de website www.voortijdigschoolverlaten.nl.