Vereniging Nederlandse Gemeenten

Staatssecretaris schultz zegt stimuleringsprogramma gemeenten toe

In het Landelijk Bestuurlijk Overleg Water (LBOW) van maandag 18 april heeft Staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat toegezegd dat er een stimuleringprogramma komt voor gemeenten. Met dit stimuleringsprogramma worden gemeenten beter in staat gesteld om te gaan voldoen aan de eisen vanuit de Europese kaderrichtlijn Water (KRW).

De VNG heeft een voorstel ingediend bij het Ministerie voor een programma voor en door gemeenten en zal dit nu verder uitwerken samen met het directoraat generaal water. Het stimuleringsprogramma voor gemeenten is een onderdeel van het door het LBOW vastgestelde werkprogramma Nationaal Bestuursakkoord water (NBW) /KRW. Dit werkprogramma geeft op hoofdlijnen aan wat de gezamenlijke overheden de komende jaren moeten doen om het NBW en KRW te implementeren. Voor gemeenten werkt de VNG dit verder uit in een gemeentelijke waterwijzer.

In het LBOW is ook van gedachten gewisseld over de nieuwe integrale waterwet. De VNG heeft in het overleg aandacht gevraagd voor de integrale afweging via de ruimtelijke ordening die nodig is om water een plaats te geven. Tevens heeft de VNG benadrukt de afspraken die onlangs zijn gemaakt tussen de overheden in de zogenaamde Code voor interbestuurlijke verhoudingen ook toe te passen bij de vormgeving van de integrale waterwet.