Eemland zuid, 09.40 uur

Utrecht 19-04-2005 - Nieuwsberichten district Eemland zuid

Tientallen diefstallen in Woudenberg opgelost

WOUDENBERG In samenwerking met de recherche heeft het wijkteam van de politie Woudenberg drie personen aangehouden op verdenking van het plegen van tientallen diefstallen in Woudenberg en omgeving in de periode van eind september 2004 tot half maart 2005. De politie hield hiervoor op 22 maart twee 16-jarige jongens uit Woudenberg aan. Op 11 april werd een derde verdachte een 24 jarige plaatsgenoot aangehouden.

De politie verdenkt het trio van de diefstal van 12 autos (waaronder 2 in Scherpenzeel), 15 diefstallen uit personenwagens, het stelen van 4 bromfietsen en van 4 fietsen. De verdachten hebben bekennende verklaringen afgelegd. Het trio stal in verschillende samenstelling - de autos om hier vervolgens mee te gaan joyriden in het buitengebied en het dorp Woudenberg zelf. Diverse autos werden zwaar beschadigd en ontmanteld van onderdelen teruggevonden. Ook braken de verdachten in autos in om waardevolle goederen te stelen, zoals autoradios en cd-wisselaars. Een deel van de buit is teruggevonden.

De drie verdachten zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris en zitten in voorlopige hechtenis. De politie sluit niet uit dat nog meer zaken opgelost kunnen worden en zet het onderzoek voort.

Poging inbraak

HOOGLAND Op maandag 18 april werden twee jongelui aangehouden op verdenking van een poging tot inbraak.

Rond 20.15 uur zag een getuige dat vier personen vermoedelijk inbraken bij een woning aan het Breeland. Politiemensen gingen ter plaatse en zagen vier personen lopen, die aan het signalement voldeden. Bij het zien van de politie ging het viertal er te voet vandoor. Politiemensen slaagden erin twee verdachten, een jongen van 17 jaar en een jongeman van 18 jaar, beiden uit Amersfoort, aan te houden.

Bij het pand bleek een deur niet afgesloten te zijn. Vermoedelijk hadden de verdachten nog geen kans gezien iets weg te nemen. Het tweetal is voor verhoor in het politiebureau ingesloten.

Bromfietser gewond

WOUDENBERG Op maandag 18 april raakte een bromfietser gewond bij een aanrijding met een auto.

Rond 18.00 uur reed een 50-jarige automobiliste uit Woudenberg over de Stationsweg Oost, komende uit de richting van Woudenberg en gaande in de richting van Scherpenzeel. Een 18-jarige bromfietser uit Woudenberg kwam uit dezelfde en ging in dezelfde richting, maar reed daarbij over het links van de weg gelegen fietspad; hij reed dus tegen de rijrichting in. Ter hoogte van een parkeerterrein sloeg de automobiliste links af, maar zag daarbij de bromfietser over het hoofd, met een aanrijding tot gevolg.

De bromfietser is met vooralsnog onbekend letsel per ambulance naar het MMC in Amersfoort gebracht.

Autokraak en achtervolging

DOORN / AMERSFOORT Op maandag 18 april werd een autokraker na een achtervolging aangehouden in een gestolen auto.

Rond 11.25 uur kreeg de politie de melding van een autokraak op het Sitiopark / Schoonoordselaan. Getuigen hadden de autokraak gezien en zagen de verdachte in een auto vluchten. Politiemensen gingen ter plaatse en zagen de auto met daarin de verdachte op de Beaufortweg rijden. Zij gaven de verdachte een stopteken, maar hij weigerde te stoppen en ging er vandoor. Daarop werd de achtervolging met zwaailicht en sirene ingezet.

De verdachte vluchtte richting Woudenberg en door de politiemeldkamer werden meerdere politie-eenheden die kant op gedirigeerd. Op de Arnhemseweg werd de verdachte van voren en achteren ingesloten door politieautos, maar wist op het fietspad te komen. Daarbij moest een fietser voor hem uitwijken om niet frontaal te worden aangereden. De verdachte zette zijn vlucht voort in de richting van Amersfoort. Daarbij haalde hij snelheden van 140 km/u, waar 80 km/u is toegestaan. De verdachte reed enkele malen met onverminderde snelheid door rood verkeerslicht. Gezien de zeer grote gevaarzetting werd daarop besloten de achtervolging te staken en verloren de politie-eenheden het zicht op de auto van de verdachte.

Politie-eenheden bleven uitkijken naar de verdachte en zijn auto. Daarbij werd de auto rond 12.10 uur verlaten aangetroffen op de Celsiusstraat in Amersfoort. Politiemensen bleven naar de verdachte zoeken en zij zagen hem rond 12.20 uur op de Albert Cuijpstraat in Amersfoort lopen, waar hij werd aangehouden.

De auto waarin hij reed was afgelopen weekend in Amersfoort gestolen. De verdachte is in het politiebureau ingesloten.

Kop-staart

LEUSDEN Op maandag 18 april raakte een automobiliste gewond bij een kop-staart aanrijding tussen twee autos.

Rond 13.50 uur reed een 22-jarige automobiliste uit Woudenberg over de Arnhemseweg, komende uit de richting van Amersfoort en gaande in de richting van Leusden. Zij zag te laat dat een automobilist (gegevens nog onbekend) die voor haar reed, afremde en botste op haar voorligger.

De Woudenbergse is met pijn aan haar borst, rug en nek per ambulance naar het Lichtenbergziekenhuis in Amersfoort gebracht.