Gemeente Vlaardingen


Gemeente Vlaardingen sluit boekjaar 2004 af met positief saldo 19 april 2005

Wethouder Scheffer Het college van burgemeester en wethouders (B&W), dat verantwoordelijk is voor het financiële beleid en beheer van de gemeente, heeft 2004 afgesloten met een positief saldo van 5,1 miljoen euro. Wethouder Scheffer van Financiën is tevreden, want: "We staan aan de vooravond van grote investeringen in de stad".

"De komende jaren mogen we ook nog enkele financiële onzekerheden verwachten", vervolgt Scheffer (zie foto). "Dan is het goed te constateren dat de bedrijfsvoering over 2004 dit resultaat laat zien". Het college van burgemeester en wethouders heeft vrijdag 15 april de jaarstukken 2004 naar de Raad gestuurd.

Bijzonder jaar
Wethouder Scheffer is van mening dat het jaar 2004 voor wat betreft de financiële verantwoording een bijzondere was. Het is namelijk het eerste jaar dat de financiële verantwoording is opgesteld conform het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) van de provincies en gemeenten. Het BBV omvat voorschriften voor begrotings- en verantwoordingsdocumenten, uitvoeringsinformatie en informatie voor derden van provincies en gemeenten. Van het positieve saldo wordt 4,2 miljoen verklaard door dit Besluit. Van het resultaat stelt het College de Raad voor om 4,8 miljoen toe te voegen aan de algemene reserve. Het overige wordt bestemd voor het vormen van een bestemmingsreserve voor de nieuwbouw van de brandweerkazerne.

Ondanks extra uitgaven toch positief resultaat
Het jaar 2004 kende enkele onvoorziene tegenvallers en extra uitgaven. Hierbij wordt in herinnering gebracht de lagere bijdrage vanuit het Rijk voor de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand en de extra uitgaven voor de 57-jarige regeling. Er waren ook meevallers. Zo was er de nog resterende te ontvangen subsidie van het Rijk voor de werkgelegenheidsimpuls voor de herinrichting Stadswerf. Daarnaast waren er bijvoorbeeld de opbrengsten vanuit de omzetting van het waterbedrijf Europoort naar Evides.

Inkomsten en uitgaven 2004
In totaal ontving de gemeente Vlaardingen ruim 245 miljoen euro. Dit is 18% meer dan in 2003. De stijging komt voornamelijk doordat het Grondbedrijf is ondergebracht in de financiële administratie van de gemeente. De inkomsten uit gemeentelijke belastingen, vergoedingen voor diensten en rechten zijn licht gedaald ten opzichte van het jaar 2003. De uitgaven bedroegen circa 240 miljoen euro. Dit is 15% meer dan in 2003, ook als gevolg van het Grondbedrijf.

Eén van de eerste in Nederland
De gemeente Vlaardingen is één van de eerste gemeenten in Nederland die nu al met zijn jaarstukken komt. Conform de financiële verordening van de gemeente Vlaardingen zijn de jaarstukken voor 15 april verstuurd naar de Raad. Dit sluit beter aan op de cyclus van het bespreken van de jaarrekening, het opstellen van de perspectiefnota en vervolgens de totstandkoming van de begroting. Wethouder Scheffer vindt dit een goede zaak. "Dit past bij de inzet van het college voor deugdelijk financieel beleid en beheer. Dat is een vereiste om de stad goed te kunnen besturen".