Partij van de Arbeid


Den Haag, 19 april 2005


Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


over het beschikbaar stellen van pijnstilling tijdens de bevalling


1. Hebt u kennisgenomen van het artikel in Medisch Contact en het bericht in RTL4- nieuws over het beschikbaar stellen van epidurale analgesie (pijnstilling, ruggenprik) tijdens de bevalling? 1


2. Wat vindt u van het feit dat in Nederland bij slechts 10% van de bevallingen pijnstilling wordt toegediend en dat Nederland achterloopt ten opzichte van andere westerse landen en dat die landen minder terughoudend zijn met het toedienen van pijnstilling bij de bevalling?


3. Klopt het dat problemen als het ontbreken van een financiele vergoeding voor de ingreep en de belasting van de anesthesiologen, met name buiten kantooruren, een rol spelen bij het onthouden van pijnstilling aan vrouwen in ziekenhuizen? Zo ja, wat vindt u hiervan?


4. Deelt u de mening dat anesthesiologen in dienst, bereikbaar horen te zijn, ook 's nachts, voor het toedinen van epidurale analgesie, evenals ze bereikbaar zijn bij elke andere acute verrichting? Zo ja, waarom gebeurt dit niet? Heeft dit te maken met de onduidelijke tariefstructuur? Zo ja, hoe wordt nu de 10% van epidurale analgesie vergoed? In geval er geen heldere tariefstructuur hiervoor bestaat, bent u bereid het CTG opdracht te geven hiervoor een beleidsregel te ontwikkelen?


5. Deelt u de mening dat het beschikbaar zijn van epidurale analgesie een van de kwaliteitsindicatoren bij ziekenhuizen hoort te zijn, zodat de Inspectie voor de Gezondheidszorg ook kan toezien?


6. Deelt u de mening van het NVOG dat specialisten, ziektekostenverzekeraars en beleidsmakers niet langer mogen uitdragen dat een ruggenprik tijdens de bevalling een luxe is en dat ook in Nederland moet gelden dat een verzoek van een vrouw om epidurale algesie gehonoreerd moet worden, ongeacht het tijdstip?


1. Medisch Contact en RTL-4 14 april 2005