Gemeente Leeuwarden

Leeuwarden stijgt 3 plaatsen op de woonaantrekkelijkheids-index

Jaarlijks wordt een Atlas voor gemeenten gemaakt waar kerncijfers van de 50 grootste gemeenten (qua bevolkingsomvang) over een breed aantal thema's gemeld staan. Op 19 april is de nieuwe Atlas voor Gemeenten 2005 verschenen.

Over de gemeente Leeuwarden is het volgende in het oogspringende thema's opgenomen:


1. Leeuwarden stijgt van de 42e (2004) naar de 39e plaats (2005) op de woonaantrekkelijkheids-index. Exclusief bereikbaarheid is Leeuwarden 24e op deze index (van de 50 grootste gemeenten). De woonaantrekkelijkheids-index is samengesteld uit elementen zoals bijvoorbeeld bereikbaarheid, cultureel en culinair aanbod, aantal misdrijven, nabijheid natuurgebieden, percentage koop- en percentage vooroorlogse woningen.


2. Op de sociaal-economische index blijft Leeuwarden 37e. De sociaal-economische index is samengesteld uit elementen zoals bijvoorbeeld percentage uitkeringsgerechtigden, armoede en het percentage laagopgeleiden. De gemiddelde banengroei over 4 jaar is ook een bekeken door de onderzoekers. De banengroei van Leeuwarden is in die periode (in banen van 1 uur per week en meer, bron: CBS) iets onder gemiddeld.


3. Leeuwarden scoort goed op historisch karakter (aantal monumenten), nabijheid binnenwater, aantal banen per hoofd van de bevolking (2e gemeente na Haarlemmermeer) en (een gebrek aan) files. Leeuwarden scoort minder goed op agglomeratie-voordelen: de aanwezigheid van een grote bevolkings- en werkgelegenheids-concentraties in de directe omgeving.

Leeuwarden scoort overigens volgens Grotestedenbeleid-gegevens ten opzichte van andere middelgrote steden op leefbaarheid-aspecten bovengemiddeld goed. Uitzondering daarop zijn een aantal veiligheidskwesties, daarop scoort Leeuwarden soms gemiddeld en soms (iets) slechter dan het gemiddelde. Enkele voorbeelden:


· Op het aspect Evaluatie eigen woning scoort Leeuwarden met een 7,7 een zesde plaats op een lijst van 22 steden.


· Op het aspect Sociale kwaliteit de gedeeld 11e plaats van 29 steden, op het aspect algemene evaluatie van de buurt een 5e plaats van 22 steden en rapportcijfer woonomgeving gedeeld 15e op een lijst van 28 steden.


· Ook qua tevredenheid groenvoorzieningen in de buurt neemt Leeuwarden een middenpositie in.


· Wat betreft onderhoud wegen en fietspaden zit Leeuwarden bij de beter scorende gemeenten.

Wat betreft economische ontwikkeling kan gewezen worden op de relatief gunstige ontwikkeling van de werkgelegenheid, op een lijst met 31 steden was Leeuwarden in 2003 een van de zes steden met een lichte banengroei. Bron hiervan is het CBS.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden, 058-2334002