Dienstenbond CNV

Herstructurering Marsh Nederland kost ±100 arbeidsplaatsen de kop 19-04-2005

Onlangs zijn wij, CNV Dienstenbond, over de voorgenomen reorganisatie bij uw bedrijf Marsh Nederland geïnformeerd. In de lijn van het businessmodel dat wordt ontwikkeld voor Marsh Europe is Marsh Nederland van plan haar organisatiestructuur te wijzigen. De herstructurering van Marsh Nederland zou vooral effecten hebben op de output van Marsh extern, te weten op producten, diensten en klantsegmenten. Dit zal tot gevolge hebben dat in slechts een tijdsbestek van de komende 15 maanden ±100 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen, hetgeen overeenkomt met bijna 25% van het huidige personeelsbestand.

Zoals gebruikelijk is, wordt een adviesaanvraag omrent de voorgenomen reorganisatie (herstructurering) bij de ondernemingsraad van Marsh Nederland (OR) neergelegd. De OR gaat in de komende tijd zich buigen om bewuste reorganisatie nauwkeurig door te nemen c.q. (eventueel met behulp van deskundigen) te beoordelen. Uiteindelijk dient de OR hierover een advies geven. Zolang geen positief advies van de OR ten grondslag ligt, mag uw directie op geen enkele wijze uitvoering geven aan (een deel van) de voorgenomen reorganisatie. Bij een negatief advies van de OR is de zaak wat gecompliceerder.

Normaliter wordt een sociaal plan-traject tussen de vakbonden en de directie van uw bedrijf gestart dat parallel loopt aan het adviestraject van de OR. Dat sociaal plan dient de sociale gevolgen voor de door bewuste reorganisatie getroffen werknemers voor zover mogelijk op te vangen. Daar worden onder meer regelingen overeengekomen en afspraken gemaakt met betrekking tot bijvoorbeeld, geen gedwongen ontslagen, bemiddelen van werk naar werk, aanvullingsregelingen, schadeloosstelling. Voor CNV Dienstenbond staat vast dat de werknemer op geen enkele wijze het kind van die reorganisatie mag worden. De rekening dient dan ook bij de werkgever neergelegd te worden.

Echter, gelet op het feit dat wij als CNV Dienstenbond relatief weinig leden hebben bij uw bedrijf Marsh Nederland, is het voor ons niet op te brengen om deel te nemen aan de collectieve onderhandelingen over een sociaal plan. Teneinde dit goed te kunnen doen en in dat kader een rol van betekenis te kunnen vervullen, dienen wij te beschikken over een brede achterban die ons van nuttige informatie, adviezen en wensen kunnen voorzien. Indien u het belangrijk vindt dat de CNV Dienstenbond naast uw persoonlijke belangen ook uw collectieve belangen bij Marsh Nederland moet gaan behartigen, zijn er meer leden nodig. Om dit te kunnen bereiken doen wij een beroep op u. Wellicht kunt u uw collegas van het nut van het lidmaatschap van de CNV Dienstenbond overtuigen. Uiteraard zijn wij graag bereid u bij uw inspanningen te ondersteunen of in overleg met u activiteiten te ontplooien om de CNV Dienstenbond onder de aandacht van uw collegas te brengen.

Indien wij in staat zijn om gezamenlijk het ledental te vergroten dan is dat een goede basis om aan het Sociaal Plan-overleg te gaan deelnemen. Uiteraard kunt u als lid op ons blijven rekenen om uw individuele belangen te behartigen. Want, behalve het Sociaal Plan-traject, verandert er niet veel voor u. De CNV Dienstenbond blijft voor u klaar staan met juridisch advies en ondersteuning in arbeidszaken en sociale verzekeringskwesties. Ook indien u onverhoopt getroffen wordt door de huidige aangekondigde reorganisatie staan onze juristen voor u klaar om u gedurende het traject te begeleiden.

Kortom, wij blijven uw belangen behartigen. Bovendien voor uw collegas voldoende redenen om nu lid te worden. Geef daarom bijgaande nieuwsflitsen aan uw collega en maak hem/haar lid.

Wij staan u graag te woord.

Bij vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met bestuurder Ahmed Kansouh: a.kansouh@cnvdibo.nl