Gemeente Bussum

Regionale sanering van de grondwatervervuilingen in Het Gooi

watersanering.jpg

In het Gooi is op een groot aantal plaatsen het diepe grondwater verontreinigd. Onder de titel 'Masterplan Grondwatersanering Het Gooi' hebben de verschillende overheden en de waterleidingbedrijven de handen ineengeslagen. Er is een plan gemaakt om de diepe grondwatervervuiling gezamenlijk aan te pakken

De Gooise bodem bestaat vooral uit zand. Omdat zand veel water doorlaat zijn veel verontreinigingen door de stroming van het grondwater heel diep de bodem ingezakt. Dat maakt de sanering van vervuilingen in het diepe grondwater technisch ingewikkeld en daarmee ook duur. Bovendien zorgt de ondergrondse stroming van het water ervoor dat de verontreinigingen zich verplaatsen en elders boven komen. Doordat de waterleidingbedrijven in het gebied grondwater oppompen kunnen de vervuilingen een bedreiging voor onze drinkwatervoorziening worden. De grondwatervervuilingen die er nu zijn, vormen geen direct gevaar voor de mens. Door een regionale aanpak is er draagvlak om kennis en geld bijeen te brengen om de eigenaren van vervuilde terreinen met deskundigheid en mogelijk financiële middelen te ondersteunen. Bovendien kunnen door de werkwijze van het Masterplan de specifieke problemen van Het Gooi op een goede en goedkopere manier worden aangepakt.

Meer informatie?

De folder en de nieuwsbrief kunt u hier downloaden. Bij de gemeente (bodemloket) kunt u terecht voor vragen en meer informatie. U kunt ook bellen met het Milieu Informatie Punt van de provincie Noord-Holland: 0800 6586734 (gratis). Mailen kan ook en wel naar mip@noord-holland.nl.

De samenwerkingspartners

Masterplan Grondwatersanering Het Gooi is een samenwerkingsverband van de gemeenten Blaricum, Bussum, Hilversum, Huizen, Laren, Naarden en Wijdemeren, het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht, PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland, N.V. Hydron Midden-Nederland en de provincie Noord-Holland.

folder mpgs.pdf
nieuwsbrief 1 MpGs.pdf