---


---

Minister Kamp houdt toespraak over EU-referendum

19-4-2005 10:27:00

Op uitnodiging van de VVD-Kamercentrale Friesland, hield minister van Defensie Henk Kamp maandagavond (18 april) in Leeuwarden een toespraak over het EU-referendum. Kamp verklaarde zich een groot voorstander van de Europese grondwet en riep de Nederlandse burgers op "ja" te stemmen vanwege de grote belangen die ook voor Nederland op het spel staan.

Hij ging in zijn toespraak vooral in op de bewering dat de EU-grondwet zou leiden tot meer immigranten in Nederland. De bewindsman vindt dat Nederland het vooral aan zichzelf heeft te wijten dat een ernstige immigratieproblematiek is ontstaan, doordat het in het verleden teveel kansarme immigranten toeliet. De meeste Europese landen hadden en hebben een strenger immigratiebeleid dan Nederland destijds.

Europese samenwerking zal dan ook het inmiddels aangescherpte Nederlandse beleid ondersteunen. Volgens de Europese grondwet blijven de landen zelf bepalen hoeveel arbeidsmigranten zij toelaten. Misbruik van de asielprocedure kan worden beperkt door in Europees verband een eind te maken aan het zogenoemde "asielshoppen" en door het beter bewaken van de buitengrenzen. Bovendien kunnen de Europese landen gezamenlijk herkomstlanden beter dwingen afgewezen asielzoekers en illegale immigranten terug te nemen.

Minister Kamp stelde dat ten onrechte wordt beweerd dat de Europese grondwet de mogelijkheden verruimt voor immigranten om binnen de EU naar andere landen door te reizen. De regeling blijft zoals hij is: doorreizen mag pas na vijf jaar en op voorwaarde dat geen beroep op de bijstand wordt gedaan.

De minister en oud-woordvoerder Immigratie-en integratiebeleid van de Tweede-Kamerfractie van de VVD kwam tot de conclusie dat er veel goede redenen zijn vóór de Europese grondwet te stemmen.