---


---

Foto: Minister Kamp onderhoudt zich met de vertrekkende militairen (Hennie Keeris)

Missie Special Forces in Afghanistan van start

19-4-2005 10:34:00

Nederlandse commando's en mariniers zijn begonnen aan de meest uitdagende missie van de afgelopen jaren. Een kopgroep van rond negentig militairen vertrok maandag (18 april) van de vliegbasis Eindhoven naar Afghanistan, nadat minister Kamp ieder persoonlijk de hand had geschud.

In totaal zendt Nederland 250 militairen voor een jaar naar het zuidoosten van het land, met een thuisbasis in de buurt van Kandahar. Ondersteund door een 85 man sterk luchtmachtdetachement met vier Chinook transporthelikopters gaan commando's en mariniers een onherbergzaam gebied controleren met een omvang van enkele malen Nederland.

Ze moeten helpen voorkomen dat restanten van terroristische organisaties als Al-Qaeda, de Taliban en Herzb-i-Islami van de krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar zich kunnen hergroeperen. Om dat te bereiken, "moet je de oorlog bij hen brengen, anders brengen zij de oorlog naar jou", vatte commodore Pieter Cobelens, directeur Operaties van het ministerie van Defensie, een deel van de opdracht samen.

De andere kant van de missie behelst het winnen van vertrouwen van de lokale bevolking. Daarom zullen deze langeafstandsverkenners ook niet zoals gebruikelijk volledig onzichtbaar zijn. Zij moeten netwerken opzetten en praten met bijvoorbeeld dorpsoudsten. Voor het uitvoeren van kleinschalige wederopbouwprojecten krijgen ze geld van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De hoofdtaak van de Special Forces is het gebied zo volledig mogelijk onder controle te krijgen. Het uiteindelijke doel is het zuidoosten onder het gezag van de centrale regering in Kabul te brengen. Het arresteren van terroristen behoort daarbij tot de mogelijkheden. Maar als er mensen moeten worden aangehouden, gebeurt dat altijd door een Amerikaanse militair.

Met de missie gaan nog vier leden van de Koninklijke Marechaussee mee, die eventuele incidenten moeten onderzoeken. Het Openbaar Ministerie is dit keer niet uitgenodigd voor een bezoek aan het inzetgebied. De omstandigheden zijn gewoonweg te zwaar voor niet getrainde mensen.

2005-04-18 Toespraak van Minister van Defensie Henk Kamp bij vertrek Special Forces naar Afghanistan