Dienstenbond CNV

Onderhandelingen CAO Supermarkt dreigen in een impasse te geraken! 19-04-2005

Inmiddels is er acht keer overleg gevoerd en is de datum van 1 april gepasseerd. De balans nu opmakend, moeten we vaststellen dat we als partijen op alle hoofdlijnen niet dichter bij elkaar komen. Tijdens het vorige overleg gaven werkgevers aan dat in principe alles bespreekbaar is, maar uit de reacties tijdens dit laatste overleg bleek dat de meeste van onze voorstellen gewoon afgewezen worden. Er dreigt nu een echt probleem te ontstaan. De rekening van de prijzenoorlog komt nu echt en alleen bij u te liggen.

Pensioendiscussie
In het najaarsakkoord is vastgelegd dat de VUT-regelingen afgeschaft moeten gaan worden en dat werknemers langer door moeten gaan werken. Er zijn diverse fiscale mogelijkheden aangegeven om voor de huidige 55+ -er eerder uittreden mogelijk te blijven maken. Met de uitvoerder van de pensioenregeling, Interpolis, is inmiddels diverse keren overleg gevoerd door werkgevers en vakbonden. Er zijn veel berekeningen gemaakt waaruit gekozen moet gaan worden. Vakbonden hechten aan zoveel mogelijk garanties naar de toekomst toe. Daartoe zijn berekeningen uitgevoerd en deze blijken haalbaar en betaalbaar. De werkgevers geven wel aan dat de aangepaste regeling niet mag leiden tot hogere kosten, en hebben een variant laten berekenen die ook wel een goed resultaat kan opleveren, echter dat is met name gebaseerd op beleggingsresultaten. Het risico van die resultaten wordt ook volledig bij de werknemer gelegd.

Dat model heeft dus duidelijk niet onze voorkeur.

Arbeidsongeschiktheid
Over de eerste twee ziektejaren vinden werkgevers dat er niet meer dan 170% betaald mag worden. Vakbonden zien meer mogelijkheden, met name als werknemers weer het werk gaan hervatten door middel van reïntegratie en arbeidstherapie. Wij willen dan komen tot extra aanvullingen, die stimulerend werken.

Loon en looptijd
De werkgevers willen een looptijd van de CAO van 1 april 2004 tot 1 april 2006. Zij realiseren zich dat er in 2005 een loonsverhoging moet komen, maar concreet komen ze met niets.

Overig
Er is weinig overig. Voor werkgevers is verder weinig bespreekbaar. Wat zij wel willen regelen is een communicatieplan om de naleving van reeds gemaakte afspraken beter uit te leggen. CNV Dienstenbond gaat uit van het principe afspraak is afspraak, dus om nu blij te moeten zijn met een afspraak over naleving van de CAO te verbeteren is eigenlijk te gek voor woorden. De CAO dient gewoon onverkort nageleefd te worden, zonder enige vorm van discussie.

De zeggenschap en positie van werknemers zijn mede door de prijzenoorlog al zwaar onder druk komen te liggen. U verdient een goede CAO. Het Vakcentrum, de koepelorganisatie van de zelfstandige werkgevers, geeft in haar blad aan dat wij nog onvoldoende begrijpen dat er te weinig winst gemaakt wordt. Dat begrijpen we zeer goed, maar om u de totale rekening van alles te laten betalen gaat ons te ver!!

Heeft u nog vragen over deze info dan kunt u contact opnemen met bestuurder, Richard Leloux: r.leloux@cnvdibo.nl