Gemeente Waalwijk

De gemeente Waalwijk en Casade Woondiensten zijn het eens over de financiering en inhoud van het multifunctionele gebouw, dat wordt gebouwd aan de Heermanslaan in Waalwijk. Het gebouw krijgt functies op het gebied van onderwijs, kinderopvang, zorg, welzijn, dienstverlening en wonen. Casade ontwikkelt het complex; gemeente en andere partijen huren diverse ruimten in het complex. Doel is de locatie medio 2008 op te leveren. Het Waalwijkse College keurde de definitieve overeenkomst tussen gemeente en Casade vorige week al goed. Eind mei buigt de raad zich nog over één aspect.

Aan de Heermanslaan komt een kruisvormig gebouw dat bestaat uit meer verdiepingen. Het gaat onderdak bieden aan onder meer een basisschool, naschoolse opvang, gymzaal, aula, kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, informatieloket en ontmoetingsruimte. Ook zorgaanbieders, zoals thuiszorg, huisarts, fysiotherapeut, tandarts en logopedist krijgen een plek in het pand. Verder komen er circa 90 huurappartementen op de bovenste verdiepingen. Het gaat om 54 appartementen voor senioren; 24 voor individueel - en groepswonen met 24-uurszorg, en 12 appartementen voor mensen met een handicap. Onder het gebouw komt een parkeergarage. De huidige gebouwen op het terrein worden gesloopt. Het gaat om een peuterspeelzaal, gymzaal, basisschool en kinderdagverblijf. Zij worden tijdelijk elders ondergebracht.

Verhuur

Het nieuwe gebouw wordt eigendom van Casade en gaat circa 27 miljoen euro kosten. De verhuur is in handen van Casade. De gemeente huurt op haar beurt diverse ruimten voor onder andere onderwijs, sport, welzijn en informatieloket. Casade praat nu met de betrokken instellingen over een zo efficiënt mogelijke indeling van de ruimte. Waar mogelijk wordt rekening gehouden met de wensen van omwonenden, die zij tijdens een eerdere inspraakbijeenkomst hebben geuit. Medio juni zitten omwonenden en de gemeente weer aan tafel.

Zes zones in Waalwijk

Het project Heermanslaan staat niet op zich. In 2003 stelde de gemeenteraad van Waalwijk de woonzorgvisie vast. Op basis van deze visie wordt de gemeente Waalwijk ingedeeld in zes zones. Centraal idee hierachter is dat alle wijkbewoners, van jong tot oud, in hun directe woonomgeving moeten kunnen beschikken over goede voorzieningen. Iedere zone krijgt daarom een kloppend hart in de wijk, met een aanbod van deze voorzieningen. Het gebouw aan de Heermanslaan vormt straks het middelpunt van de zone Baardwijk, Laageinde en De Hoef. In 2005 start de ontwikkeling van de zones Sprang-Capelle / Landgoed Driessen en Besoyen.

Wonen met een plus
Inmiddels is ook besloten de naam woonzorgzones niet meer te voeren. Deze term doet het project geen recht aan. Het gaat immers om veel meer dan alleen wonen en zorg. Als officiële naam is gekozen voor: Wonen met een plus. De plus staat niet alleen voor de meerwaarde door de optelsom van voorzieningen, maar ook voor een kruispunt waar mensen elkaar ontmoeten. De zones heten voortaan Pluswijken en het centrale gebouw een Pluspunt. De wijkbewoners mogen straks bij de oplevering van het gebouw zelf een naam bedenken voor het Pluspunt in hun wijk.