Gemeente Driebergen

Landelijke dag van de leerplicht

Op dinsdag 19 april jl. hebben de Heuvelrug gemeenten Driebergen-Rijsenburg, Maarn, Amerongen, Leersum en Doorn) op een aantal scholen aandacht besteed aan de landelijke Dag van de Leerplicht. Bij de ingangen van het Revius Lyceum stonden de wethouders mevr. E. van den Bosch en mevr. N. Schravesande en de leerplichtambtenaren mevr. B. Burema en mevr. S. Koedoot van respectievelijk de gemeenten Doorn en Driebergen-Rijsenburg. Bij Scholengemeenschap Maarsbergen waren de Leersumse wethouder J.W. Hartemink en de leerplichtambtenaren mevr. M. van Mens en mevr. S. Gardenier uit respectievelijk de gemeenten Amerongen en Leersum/Maarn.

Tussen 08.15 uur en 08.30 uur werden pennen met de tekst fijn dat je er bent uitgedeeld aan de scholieren. Na 08.30 uur kregen te laatkomers geen pen maar een flyer. Op deze flyer stonden een aantal smoezen die scholieren vaak gebruiken. Hiermee werd de leerlingen op gewezen dat geen enkele smoes een reden voor te laat komen is. Leerlingen die zonder afmelding door hun ouders/verzorgers niet aanwezig waren, werden door de leerplichtambtenaren opgebeld.

Voor deze actie is gekozen om het belang van handhaving van leerplicht onder de aandacht te brengen. Naleving van de leerplicht speelt een belangrijke rol bij het terugdringen van spijbelen en voortijdig schoolverlaten. Te laat komen is al een eerste vorm van spijbelen.

Om het belang breed onder de aandacht te brengen, is dinsdag 19 april 2005 gekozen als landelijke Dag van de Leerplicht. Het is een initiatief van het Ministerie van OC&W en het Projectbureau Handhaven op Niveau in samenwerking met de gemeenten naar een idee van de gemeente Rotterdam. Het actieprogramma Handhaven op Niveau is in 2000 vanuit de rijksoverheid gestart om de handhaving van wettelijke regels in Nederland verder te stimuleren.

Meer informatie treft u aan op de website www.handhavenopniveau.nl of kunt u verkrijgen bij de leerplichtambtenaar van uw gemeente.
---

Gemeente Driebergen-Rijsenburg