FNV

Bemiddeling in geschil over werktijden bij Storteboom

Jos Ramekers, voorzitter van het pensioenfonds Pluimvee en Eieren, gaat bemiddelen in het geschil tussen FNV Bondgenoten en het pluimvee verwerkende bedrijf Storteboom over de eenzijdig opgelegde werktijden in Putten, Nijkerk en Korhorn.
De kantonrechter in Apeldoorn adviseerde maandag de bemiddelingspoging tijdens de zitting van het kort geding dat FNV Bondgenoten had aangespannen.

De partijen proberen nog voor vrijdag tot een akkoord te komen. Als de bemiddeling niet lukt, doet een arbitragecommissie een bindende uitspraak.

"Storteboom heeft al aangegeven de werktijdenregeling in een nieuwe cao te respecteren. Maar het kan nog wel even duren voor die er is", beseft vakbondsbestuurder Jos Hendriks. "Voor de tussenliggende periode willen we toch graag een uitspraak."

FNV Bondgenoten vindt dat Storteboom de invoering van de 9,5 urige werkdag in een vierdaagse werkweek moet intrekken. De werkgever heeft de wijziging van de werktijden eenzijdig doorgevoerd en werknemers individueel contracten laten tekenen.

"Het werk is zwaar. Tussen begin en einde van de werkdag zitten maar liefst elf uur. Om vijf uur de volgende ochtend moeten de mensen alweer beginnen. Dat kan echt niet", vindt vakbondsbestuurder Jos Hendriks.

Het feit dat Storteboom de cao-bepalingen ontduikt, was voor FNV Bondgenoten reden om werkgeversorganisatie Nepluvi te verzoeken Storteboom niet langer toe te laten tot de onderhandelingen over de nieuwe cao voor de pluimvee-industrie. Die zijn tot nader order opgeschort omdat de werkgevers het pensioendossier nader willen bestuderen. Inmiddels is de looptijd van de cao voorbij.

FNV Bondgenoten is bereid te praten over flexibele werktijden, mits er een 36-urige werkweek komt. Nu is die nog veertig uur, min vijftien roostervrije dagen. Storteboom wil daar niet aan met het argument geen precedent te willen scheppen voor een nieuwe cao tot stand is gekomen.

Uit onderzoek is gebleken dat het alternatief van de vakbond niet duurder is dan de regeling van Storteboom.

Op de deelsite Industrie kunnen de leden van FNV Bondgenoten bij Storteboom het laatste pamflet van vakbondsbestuurder Jos Hendriks ophalen.