Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Dag van de Leerplicht

Op dinsdag 19 april werd in meer dan 140 gemeenten de Dag van de Leerplicht gehouden. Ook stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer deed hieraan mee.

Wethouder Piet Dikken deelde in de ochtend van 19 april aan de aanwezige leerlingen van de Dr. A. van Voorthuijssenschool buttons uit met de tekst: "Ik was op school!".

Samenwerking
Tijdens de landelijke Dag van de Leerplicht organiseren meer dan 140 gemeenten in Nederland activiteiten om de leerplicht breed onder de aandacht te brengen van scholen, ouders en leerlingen.

Opmerkelijk aan dit project is de samenwerking tussen de rijksoverheid en gemeenten die de handen in elkaar slaan om het onderwerp leerplicht onder de aandacht te brengen.

Maatschappij
Schoolverzuim leidt tot grote maatschappelijke problemen. Jongeren die op straat zwerven of die geen baan hebben, worden sneller verleid tot criminaliteit. De kosten voor criminaliteitspreventie, maar ook de gevoelens van onveiligheid bij de burgers, nemen daardoor toe.

Verder is de druk op sociale voorzieningen groter als er minder opgeleiden zijn. Redenen genoeg dus om het onderwerp brede aandacht te geven.

Wet
De leerplichtambtenaar speelt een belangrijke rol bij het terugdringen van spijbelen en voortijdig schoolverlaten. De afspraken rond schoolverzuim staan in de Leeplichtwet. De leerplichtambtenaar zorgt dat die wet wordt nageleefd.

Scholen zijn verplicht om ongeoorloofd verzuim van leerlingen te melden bij de leerplichtambtenaar. Deze gaat vervolgens het gesprek aan met ouders en leerling. Samen proberen zij ervoor te zorgen dat de omstandigheden zo zijn dat een leerling weer naar school kan en gaat.

Door wie?
Deze landelijke dag 2005 is een initiatief van het Ministerie van OCW in samenwerking met het Projectbureau Handhaven op Niveau, naar een idee van de gemeente Rotterdam.