VVD



Nieuws

18 apr 2005 - VVD steunt idee lekenrechtspraak

Na het Flitscongres Criminaliteitsbestrijding in Amsterdam, zaterdag 16 april jl., is onderstaand persbericht naar de media verstuurd:

"Geef burgers meer invloed om mee te beslissen over de schuld van de verdachte en de op te leggen straf." Op het zogeheten Flitscongres Criminaliteitsbestrijding dat de VVD in Amsterdam organiseerde, kon deze stelling rekenen op instemming van de overgrote meerderheid van de aanwezige leden, waaronder politici en vertegenwoordigers van politie en justitie.

Het gaat om lekenrechtspraak door lekenrechters oftewel burgers zonder juridische scholing die meebeslissen met professionele rechters. In Europese landen zoals Duitsland en Denemarken leidt deze wisselwerking tot goede resultaten: het vergroot het vertrouwen van de burger in de rechtspraak.

In Amsterdam werd vanmiddag ook het rapport Effectief en op maat, opgesteld door de landelijke VVD-projectgroep Veiligheid en criminaliteitsbestrijding, aangeboden aan Jozias van Aartsen. Deze noemde het rapport "een uitmuntend voorbeeld van hoe de beste krachten in de partij kunnen komen tot een analyse die vakkennis en een brede blik aanwendt voor concrete, hele innovatieve voorstellen waar wij liberalen vervolgens in de Kamer mee aan de slag kunnen."

De VVD organiseert enige malen per jaar dergelijke flitscongressen waar partijleden debatteren over actuele thema's en waar inhoud wordt gegeven aan de VVD als ideeën- en debatpartij.

Als basis voor het debat diende het rapport Effectief en op maat. Klik hier om het rapport te downloaden.