Gemeente Amsterdam

Cd-rom `Vals of echt?'
Amsterdam wil valse euro's geheel uitbannen met verspreiding van Cd-rom aan 7500 winkeliers
18 april 2005 - Corine Lindhout
Alle winkeliers in Amsterdam ontvangen morgen de Cd-rom `Vals of echt?'. De Cd-rom is ontwikkeld door De Nederlandse banken en biedt ondernemers een handig hulpmiddel bij het ontdekken van valse eurobiljetten.

De Cd-rom bevat allerlei tips en echtheidskenmerken met behulp waarvan valse euro's sneller kunnen worden ontdekt. De verzending van de 7500 Cd-rom's wordt uitgevoerd door het Platform Criminaliteitsbeheersing Amsterdam (PCA) op initiatief van MKB-Amsterdam. In het Platform werken bedrijfsleven, politie, justitie en de gemeente Amsterdam samen aan het verbeteren van de veiligheid voor ondernemers.

De actie wordt mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van de ABN-AMRO bank, de Rabobank, de ING-bank, de Fortis-bank en de SNS-bank.

Preventieve aanpak

Wethouder Economische Zaken Frits Huffnagel, tevens voorzitter van het PCA, overhandigde vanochtend het eerste exemplaar van de Cd-rom `Vals of echt?' aan de voorzitter van De Amsterdamse Winkelraad, Rob de Wit, die een juwelierszaak heeft in winkelcentrum De Amsterdamse Poort.

Huffnagel prees het initiatief van de banken en het PCA omdat de preventieve aanpak in het tegengaan van valse euro's goed past in zijn prioriteitenprogramma om de veiligheid in het midden- en kleinbedrijf te versterken: "Ondanks het feit dat het aantal valse euro's vanaf zomer 2004 is afgenomen wordt nog iedere dag een ondernemer met een valse coupure geconfronteerd. Dat is er iedere dag één te veel". Ook de betrokken banken tonen zich tevreden omdat ze groot belang hechten aan een goede ondersteuning van mkb-ondernemers in bankzaken. Ook als het gaat om valse euro's.

Schadepost

De directeur van MKB-Amsterdam, Eise van der Sluis, meent dat er alle reden is om ondernemers voor te lichten en alert te houden. Van der Sluis: "Valse euro's worden vooral in de grote steden uitgegeven. Het gaat dan meestal om grote coupures van EUR50 of EUR100. Een schadepost voor ondernemers die ze nergens kunnen verhalen. Reden om te voorkomen dat ondernemers ze in de kassa krijgen. De Cd-rom maakt dat uiterst eenvoudig. Iedere valsmunter of boef moet zich voortaan dus realiseren dat hij zijn valse euro's in Amsterdam niet meer kwijt kan".

Van der Sluis roept ondernemers op aangifte te blijven doen wanneer ze toch valse euro's aantreffen.

© Gemeente Amsterdam