Gemeente Tilburg

19-4-2005
prijsuitreiking posterwedstrijd dag van de leerplicht

In het hele land vonden activiteiten plaats in het kader van de dag van de leerplicht. Die was op dinsdag 19 april. Tilburg hield een wedstrijd posters ontwerpen voor groep acht van de basisschool.

De posters hebben betrekking op de leerplicht. Er waren verschillende inzendingen binnengekomen. Een deskundige jury, met wethouder Hugo Backx van Onderwijs, kunstenaar Guus Voermans en een leerplichtambtenaar, heeft de prijswinnaars gekozen. Wethouder Backx: ' de scholen hebben op een creatieve en enthousiaste manier uiting gegeven aan het begrip leerplicht. Het onderwerp is daarmee voor veel leerlingen tot leven gekomen'. Guus Voermans gaf een toelichting op de gemaakte posters. De eerste prijs ging naar groep acht van de basisschool Fatima. Zij ontvingen een cheque t.w.v. 750 euro. 'De winnende poster bracht op een speelse en kleurige manier de leerplicht onder de aandacht', aldus kunstenaar Guus Voermans. De tweede prijs werd gewonnen door basisschool de Lochtenbergh. De winnaars krijgen een workshop vilten in het Textielmuseum. De derde prijs werd gewonnen door basisschool Thomas More. Zij krijgen een rondleiding in het atelier van Guus Voermans.

Alle posters zijn vanaf 23 mei twee weken te bezichtigen in de stadswinkel centrum.

De wedstrijd was een onderdeel van een lesbrief, waarin de scholieren meer verteld werd over het belang van de leerplicht. De leerplichtwet bepaalt dat alle kinderen tussen 5 en 17 jaar naar school moeten. Leerplichtambtenaren handhaven deze wet. Deze handhaving speelt een belangrijke rol bij het terugdringen van spijbelen, voortijdig schoolverlaten en zelfs crimineel gedrag.