Gemeente Tilburg

19-4-2005
Wonen en welzijn, een zorg minder
Concept woonzorgservicezone antwoord op vraag langer zelfstandig wonen

Tilburg kent steeds meer inwoners op leeftijd, gehandicapten en anderen groepen mensen die minder mobiel zijn. Willen we er voor zorgen dat Tilburg ook voor deze groepen een fijne stad blijft om te wonen, werken en leven dan moeten tijdig maatregelen worden genomen.

Niet alleen om tegemoet te komen aan het stijgend aantal ouderen maar ook aan hun veranderende wensen en behoeften op het gebied van wonen, zorg en welzijn meer in het algemeen. Een van de wensen van de ouderen en gehandicapten is om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. We zullen zien dat er steeds meer ouderen in de wijken wonen. Dit is niet alleen het gevolg van de vergrijzing maar ook van de zogenaamde vermaatschappelijking van de zorg die in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning wordt doorgevoerd. In de toekomst willen we in Tilburg zoveel mogelijk ouderen en gehandicapten zelfstandig laten wonen. Daarom moeten er goed gevarieerde, betaalbare en geschikte woningen komen zowel in de nieuwbouwwijken als in de bestaande stad. Ook zorg en welzijn moeten in de buurt van de ouderen aangeboden worden. Zelfstandig wonen is niet mogelijk zonder het behoud van mobiliteit en veiligheid in en om de woning. Goed openbaar vervoer, veilige looproutes, alarmsystemen en bouwkundige aanpassingen in de woning dragen daaraan bij.

Het concept woonzorgservicezone
Kortom Tilburg wil in alle woongebieden, zowel bestaande als toekomstige een evenwichtige mix realiseren van wonen, zorg en welzijn. Een concept dat daarbij centraal staat is dat van de woonzorgservicezone. De basis van dit concept is dat een goede inrichting van de woonomgeving ten goede komt aan iedereen, in elke levensfase. Een goede basis voorkomt de vraag naar specifieke voorzieningen. Mensen kunnen blijven wonen waar ze wonen omdat hun woning dat toelaat en het aanbod van zorg en welzijn goed georganiseerd is in de buurt. Het is een gewone wijk of een deel ervan waarin een meerderheid van de bewoners geen enkele vorm van zorg nodig heeft. Het aspect service bestaat uit een goede mis van zorgvoorzieningen en gemaksdiensten voor iedereen. Het is geen blauw druk maar een concept dat per wijk nader uitgewerkt kan worden.

Een woonzorgservicezone heeft in het ideale geval de volgende kenmerken:
h het is een gebied met ongeveer 10.000 inwoners h een wijkzorgcentrum, en eventueel enkele kleinere zorgsteunpunten van waaruit 24 uur per dag hulp geboden kan worden aan omwonenden h aanpasbare en aangepaste woningen, zoveel mogelijk levensloopbestendig
h een moderne communicatie-infrastructuur zodat de vraag naar zorg 24 uur per dag mogelijk is
h een barrierevrij, sociaal veilig en verkeersveilige woonomgeving h een breed aanbod aan diensten, zowel gemaksdiensten als medische diensten.

Het concept woonzorgservicezone is een van de drie sporen waarop het programma Tilburg in Topconditie is gebouwd. In dit programma wordt samenhang gebracht in, en verbindingen gelegd tussen projecten die vanuit de verschillende disciplines op de zorgsector zijn gericht. De andere twee sporen zijn de Wet Maatschappelijk Ondersteuning en Economie/Medische sector.

Het college is benieuwd naar de reacties van stedelijke partijen op het concept woonzorgservicezone. Daarom wordt aan deze partijen het terrein van wonen, zorg en welzijn en de klantgroepen gevraagd te reageren. Daarvoor hebben zij zes weken de tijd. Alleen door intensieve samenwerking tussen deze partijen komen de woonzorgservicezones van de grond. Betrokken partijen per wijk moeten aan de slag met de uitwerking en implementatie op gebiedsniveau. Belangrijk hierbij is om aan te sluiten bij andere relevante ontwikkelingen. Zoals multifunctionele accommodaties, nieuwbouwplannen, onderwijshuisvestingsplan, herstructurering en dergelijke.