Gemeente Tilburg

Datum
19 april 2005

Vreeman neemt extra maatregelen bij

Willem II -Ajax

Verplicht busvervoer voor bezoekende supporters

De veiligheidsmaatregelen rondom de wedstrijd Willem II - Ajax, die donderdag wordt gespeeld, zijn aangescherpt. Burgemeester Vreeman nam deze beslissing naar aanleiding van de rellen van afgelopen zondag in Rotterdam, waarbij supporters van Ajax betrokken waren. Supporters van Ajax moeten verplicht met de bus komen, waar normaal het systeem van "autocombi" geldt. Op deze manier kunnen de supporters van Willem II en de bezoekende partij zoveel mogelijk gescheiden worden. Bovendien is het zogeheten driehoeksoverleg bestaande uit politie, Openbaar Ministerie en de burgemeester aanwezig, om indien nodig snel maatregelen te kunnen nemen. Ook is gezorgd voor extra politie.

Het Tilburgse voetbalveiligheidsbeleid kenmerkt zich door maatwerk. Bezoekende clubs krijgen een regeling op grond van ervaringen van de voorgaande jaren. Zo komen Ajax-supporters al enkele jaren naar Tilburg in een zogeheten autocombi. Dat is een regeling waarbij de bezoekende supporters met eigen auto's komen en deze parkeren op een aangewezen en omsloten parkeerterrein. Daar wordt de parkeerkaart omgewisseld tegen een toegangskaart voor het stadion. Deze regeling geeft balans tussen enerzijds vrijheid en anderzijds de mogelijkheid tot scheiden van supportersstromen.

Zolang onderzoek naar wat er in Rotterdam is gebeurd niet is afgerond wil burgemeester Vreeman het risico van de autocombi echter niet nemen. Daarom is, na overleg met Ajax, besloten supporters van de bezoekende partij alleen toe te laten via de buscombi regeling.

Voor de pers:
Thomas Heesters, 013 5432 99 52, 06 51 34 75 20


---- --