Systemax meldt sterk gestegen winst in vierde kwartaal 2004

Omzetgroei bij Misco, het Nederlandse onderdeel van Systemax

Amstelveen, 19 april 2005 - Systemax Inc., toonaangevend distributeur en producent van PC hardware, bijbehorende producten en industriële producten in Noord-Amerika en Europa maakt de resultaten bekend van het vierde kwartaal en van het boekjaar dat eindigde op 31 december 2004.

De netto verkopen in het vierde kwartaal namen toe met $113,3 miljoen, ofwel 25,9 procent, tot een record van $550,8 miljoen, vergeleken met $437,5 in hetzelfde kwartaal vorig jaar. In het vierde kwartaal van 2004 nam de e-commerce verkoop toe met $48,4 miljoen, ofwel 44,8 procent, tot $156,4 miljoen, en vertegenwoordigt 28,4 procent van alle verkopen in deze periode. In Noord-Amerika stegen de netto verkopen met 35,6 procent tot $359,6 miljoen, vergeleken met $265,1 miljoen in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. De netto verkopen in Europa groeiden het afgelopen jaar met 11 procent. Deze groei stoelt vrijwel geheel op valuta-effecten. De netto verkoop over geheel 2004 is een record en bedraagt $1,93 miljard, een stijging van 16,3 procent ten opzichte van $1,66 miljard in 2003. De netto winst groeide in 2004 tot $12,6 miljoen vergekeken met $3,35 miljoen in 2003 en per verwaterd aandeel is de winst met 250 procent gestegen tot $0,35. Niet alleen in het vierde kwartaal maar ook over 2004 bleven de e-commerce activiteiten groeien. Voor geheel 2004 maakte e-commerce 26,7 procent uit van de netto verkopen, een stijging van 34 procent ten opzichte van 2003.

De operationele winst in Noord-Amerika groeide tot $20,7 miljoen in het vierde kwartaal van 2004, vergeleken met $2,6 miljoen in dezelfde periode een jaar geleden. Deze groei is het resultaat van de combinatie van toegenomen verkopen en het handhaven van de kosten op het niveau van een jaar geleden. Het operationele verlies in Europa steeg tot $9,4 miljoen in het vierde kwartaal van 2004 vergeleken met $2,5 miljoen in dezelfde periode een jaar geleden. De Europese resultaten zijn negatief beïnvloed door lagere bruto marges en eenmalige herstructureringskosten. In het eerste kwartaal van 2005 zijn in Europa extra stappen gezet om de operationele kosten omlaag te brengen en het aantal arbeidsplaatsen in te krimpen met ongeveer 185, waardoor naar verwachting $8 miljoen bespaard zal worden op jaarbasis. De resultaten voor het eerste kwartaal van 2005 zullen beïnvloed worden door afvloeiings-regelingen van ongeveer $2,5 miljoen.

Nederland
De omzet van Misco, het Nederlandse onderdeel van Systemax, steeg in boekjaar 2004 met bijna 10 procent. De marges zijn echter onder sterke druk komen te staan door de toenemende prijserosie. Hierdoor zag Misco zich genoodzaakt zijn organisatie in het eerste kwartaal van 2005 te herstructureren en verder te stroomlijnen. Daardoor zijn bij Misco in Nederland inmiddels enkele arbeidsplaatsen verloren gegaan waarbij helaas gedwongen ontslagen onvermijdelijk waren. Naast de focus die Misco al heeft op de large accounts en het hogere MKB-segment, gaat het bedrijf - geheel volgens eerdere plannen - een krachtig offensief ontketenen op de markt voor (kleine) bedrijven, thuiswerkers en consumenten, gesteund door een grootschalige inkoopbundeling van Systemax in Europa en de Verenigde Staten.

Misco (Microcomputers Supplies Company).
In Europa is Misco al een aantal jaren nummer één in haar categorie, met vestigingen in Engeland (het Europese hoofdkantoor), Schotland, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en Zweden. De Nederlandse vestiging van Systemax bestaat sinds 1985 en was tot 1 september 2004 bekend onder de naam 06 Computers, Software & Solutions. De naamswijziging is ingegeven door een toenemende internationalisatie die de organisatie enorme kansen biedt. Deze internationalisatie vereist optimale herkenbaarheid en de naam Misco - reeds een begrip in een aantal landen - biedt deze herkenbaarheid.

Misco levert computers, software, randapparatuur en supplies aan bedrijven, overheidsinstellingen en multinationals en consumenten , waarbij snelle leveringen, lage prijzen, optimale dienstverlening en een hoge mate van klanttevredenheid de belangrijkste kenmerken zijn. In 1995 lanceerde het bedrijf - als eerste in Nederland - een commerciële website (www.misco.nl) en implementeerde datzelfde jaar het 'virtual warehousing' concept, waardoor sneller, tegen lagere kosten, meer producten kunnen worden aangeboden. Misco telt in Nederland 90 medewerkers en heeft in 2004 een omzet behaald van bijna 60 miljoen euro.