Gemeente Weert

19 april 2005

Nieuwe natuur in weert door natuurontwikkeling ijzeren man en aanleg parkeerplaats

Met het natuurontwikkelingsproject IJzeren Man (open kappen heideterreinen en vennen) en de aanleg van de parkeerplaats voor Kinderpretland heeft de gemeente Weert zich verplicht om het weggehaalde bos te compenseren. Deze compensatie vindt plaats door het planten van nieuw bos langs de Ringbaan-Oost (nabij de Moeselpeel) en langs de Tungelroyse beek (nabij de Tungelerwallen). Langs de Ringbaan-Oost wordt ruim 2 ha bos geplant en bij de Tungelroyse beek wordt 1 ha nieuw bos aangelegd.

Deze locaties zijn gekozen omdat men daar de landschappelijke en natuurwaarden duurzaam wil versterken. Ook worden met de aanleg van de bossages ecologische verbindingszones verbeterd of ontwikkeld in dit gebied.

Wat voor bos?
Er worden boomsoorten geplant die van nature groeien op deze percelen. Ook is rekening gehouden met de aanleg van bosranden (struikvormers langs de bosrand). Zo wordt bijvoorbeeld op de hoek Maaseikerweg/Ringbaan-Oost een beukenbos (0,7 ha.) aangelegd met hierin 3 grote groepen van tamme kastanje, inlandse eik en linde. Ter hoogte van de fietsbrug over de Ringbaan wordt een essenbos (1,23 ha.) aangelegd met hierin 2 grote groepen van inlandse eik en linde. Langs deze percelen wordt een brede bosrand (5-10 m breed) aangelegd met de volgende soorten: hazelaar, wilde appel, geoorde wilg, kruipwilg, lijsterbes, meidoorn en vuilboom. Na de nodige grondbewerkingen worden de bomen aangeplant op deze percelen. Daarna worden de percelen ingezaaid met een bodembedekker. Hiervoor wordt een bloemrijk wildmengsel gebruikt.

Informatie
De verzorging van de compensatieregeling, het opstellen van de beplantings- en uitvoeringsplannen en de uitvoering van de werkzaamheden zijn gebeurd door Bosgroep Zuid Nederland. Voor informatie kunt u contact opnemen met de heer J.Timmermans, Gemeente Weert, tel. (0495) 575349.

2005.061 FS

---- --