Gemeente Delft

Leerlingen Freinetschool gaan hun buurt verkennen

In het kader van het kunstproject Huis met een uitzicht voor de Dirk Costerflat bewoners, gaat beeldend kunstenaar E. Jan Grolleman met de leerlingen van de Freinetschool in groepjes op zoek naar alledaagse bijzondere dingen in hun buurt om een nieuwe wereld te ontdekken. De zoektochten vinden plaats tussen 18 en 29 april en worden afgesloten op vrijdag 29 april met een wandeling door deze bijzondere buurt met ouders, leerlingen en bezoekers.

Dit voorjaar startte beeldend kunstenaar E. Jan Grolleman op initiatief van de gemeente Delft en Woonbron het kunstproject Huis met een uitzicht voor de Dirk Costerflat. In dit project wordt gewerkt aan een fotopanorama in de hal van de flat met beelden die de bewoners zelf maken, geïnspireerd door hun uitzicht. In het verlengde hiervan organiseert Grolleman een kunstproject voor de leerlingen van de Freinetschool, vlakbij de Dirk Costerflat.

Samen met de leerlingen gaat hij op zoek naar gewone en toch bijzondere dingen in de eigen buurt. De buurt wordt in 6 gebieden verdeeld en elke klas krijgt een gebiedje toegewezen. Daar gaan ze observeren, kijken en luisteren naar alledaagse dingen, zoals verschillende vogelgeluiden of het motorgeluid van de auto's. Kijken naar de kleuren van de auto's, of het haar van de mensen die erin zitten. De wolken boven ons, of de mieren die druk bezig zijn met takjes slepen, de structuur van de boombast of de die van het trottoir. De naambordjes van de bewoners en andere frutsels bij de voordeur. Of het piepen van de trein en de kleur van de handtassen van de mensen die uit de trein komen.

Door in te zoomen op het alom bekende en dichtbije, wordt een nieuwe wereld ontdekt. De observaties worden vastgelegd met foto- of filmcamera, potlood of geluidsopname. Vervolgens krijgt iedere groep een/zesde deel van de buurt op een leeg plattegrond waar alleen de straten en straatnamen op getekend zijn. Hierop worden met foto's, tekenmateriaal, hout, papier, collage, e.d. de zes onderdelen gemaakt. Zo ontstaat vanuit deze zes verschillende deelbuurten een geheel nieuwe buurt rondom de Freinetschool en de Dirk Costerflat. Op vrijdag 29 april 's middags om 15.00 uur worden de zes delen aan elkaar gelegd, en komen ouders, bezoekers en de mensen van de krant om met de kinderen een reis door een bijzondere buurt te maken.

Het project maakt deel uit van Kunst in de wijken, een gemeentelijk cultuurprogramma voor de Delftse wijken, waarbij kunstenaars en bewoners samen kunstprojecten tot stand brengen in de zeven wijken van Delft. Dit project komt tot stand in nauwe samenwerking met Woonbron en wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds 1818.

Voor de redactie, (niet ter publicatie)
Nadere informatie bij Joop Vaissier, projectleider, tel. 010-5912831 of Marielle Bevers, Communicatie gemeente Delft, tel. 015- 2602489.

Voor de redactie en fotograaf, (niet ter publicatie) U bent van harte uitgenodigd om de presentatie van de leerlingen van de Freinetschool aan de Frederik van Eedenlaan 12/A bij te wonen op vrijdag 29 april om 15.00 uur.
-----------------------

---- --