Voedingcentrum


Niet meer dan zeven eet- en drinkmomenten per dag

19 april 2004

Diverse kranten schrijven over het probleem van tanderosie. Vooral het veelvuldig drinken en eten werkt tanderosie in de hand. Het Voedingscentrum adviseert: drink of eet naast de drie hoofdmaaltijden niet vaker dan vier keer iets tussendoor en kies vaker voor water of thee in plaats van frisdrank of vruchtensap.

Het gebit kan op twee manieren door eten en drinken worden aangetast; door tandcariës en door tanderosie. Tandcariës ontstaat door bacteriën in de mond. Deze zetten suikers uit de voeding om in zuur. Dit zuur veroorzaakt op den duur gaatjes in tanden en kiezen. Bij tanderosie zijn de zuren in het eten en drinken zelf de boosdoener. Vooral frisdrank (ook light), vruchtensap en sportdranken bevatten veel zuren. Deze zuren lossen het tandglazuur over grotere oppervlakken op.

Eet- en drinkmomenten

Hoe vaker het tandglazuur met zuur in aanraking komt, hoe sneller het wordt aangetast. Door niet de hele dag door te eten of te drinken heeft het glazuur de tijd om zich te herstellen. Het advies is daarom: gebruik drie hoofdmaaltijden en eet of drink daarnaast niet meer dan vier maal. Voor het gebit maakt het daarbij niet uit wat er wordt gegeten of gedronken, als het maar binnen een halfuur gebeurt en er ongeveer twee uur zit tussen elk eet- of drinkmoment.

Water, thee en koffie

Wie niet genoeg heeft aan vier keer drinken tussen de maaltijden door, kan het beste kiezen voor water, thee en koffie zonder suiker. Water en thee zonder suiker en melk zijn niet schadelijk omdat ze nauwelijks of geen zuren en suikers bevatten. Ook mineraal- of bronwater, al dan niet met prik, is prima.