Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk: DL. 2005/886
datum: 18-04-2005
onderwerp: Vragen van het lid Van Velzen (SP) over vermeende criminele eiernetwerken

Bijlagen:

Geachte Voorzitter,

Hierbij stuur ik u de antwoorden op de vragen gesteld door lid Van Velzen over vermeende criminele eiernetwerken.


1
Kent u de berichten dat de Stichting Wakker Dier heeft vastgesteld dat scharreleieren en vrije uitloopeieren bij Albert Heijn, SuperUnie en andere supermarkten legbatterijtypische sporen bevatten, die niet uit het gehanteerde houderijsysteem verklaard kunnen worden en welke via contra-expertise bij Controlebureau voor Pluimvee, Eieren en Eierproducten (CPE) bevestigd zijn? (VARA Kassa, 19 maart jl., NRC-Handelsblad, 21 maart jl.)

Ja, ik heb hiernaar een onderzoek ingesteld. Dit onderzoek wordt door de AID en het CPE uitgevoerd.


2
Klopt het dat ook een partij als legbatterij-eieren bestempelde eieren verkocht is als waren het scharreleieren?

Nee, dit is niet door het CPE bevestigd. Er zijn alleen eieren aangetroffen die zijn gestempeld als scharrel- of uitloopei met daarop batterijtypische sporen. Incidenteel worden door het CPE wel stempel- of pakfouten aangetroffen, maar dan gaat het niet om hele partijen eieren.


3
Hoe ziet u de taak van de Voedsel en Waren Autoriteit op het gebied van producten die onder een keurmerk verkocht worden, maar niet aan de eisen van dat keurmerk blijken te voldoen?

Ik zie geen taak voor de VWA bij de controle op private keurmerken.


4
Deelt u de mening dat er sprake is van misleiding van de consument indien uit zelfregulering voortgekomen keurmerken gehanteerd worden om consumenten op het verkeerde been te zetten en een hogere prijs in rekening te kunnen brengen dan voor producten zonder keurmerk gevraagd zou kunnen worden?

Ja, maar ik ken zulke keurmerken niet.


5
Acht u het een overheidstaak erop toe te zien dat consumenten niet misleid mogen worden door hun voedselleveranciers omtrent het product dat ze kopen?

Misleiding van de consument is verboden in de Warenwet. De overheid heeft hier dus een taak.


6
Bent u bereid overheidstoezicht op het gebruik van keurmerken in te stellen of te verscherpen op basis van de bevindingen van de Stichting Wakker Dier, CPE, Albert Heijn en SuperUnie? Zo ja, op welke wijze? Zo neen, waarom niet?

Nee. In dit geval is controle op de voorschriften uit de Europese handelsnormenverordening voor eieren voldoende. Daarin wordt immers het houderijsyteem van leghennen gekoppeld aan de benaming en stempeling van eieren. Deze controle is een overheidstaak en wordt uitgevoerd door het CPE. Via administratieve controles op eierstromen kunnen grote partijen onjuist gestempelde eieren worden opgespoord. Incidenten kunnen helaas niet worden voorkomen.


7
Deelt u de mening dat, uit oogpunt van dierenwelzijn, duidelijke overheidseisen gesteld zouden moeten worden aan als diervriendelijk gepresenteerde producten, om verwarring bij de consument te voorkomen? Zo neen, waarom niet?

Voor zover het eieren betreft zijn deze eisen reeds vastgelegd in de handelsnormenverordening voor eieren.
Overigens is het omkatten van eieren mogelijk doordat de Europese Handelsnormenverordening niet verplicht alle eieren op de boerderij te stempelen. Het is nu ook mogelijk om op het pakstation te stempelen. Hierdoor is het eenvoudig eieren om te katten, zeker wanneer het buitenlandse partijen eieren betreft. Nederland heeft de Commissie al verschillende malen op dit probleem gewezen. Wanneer de resultaten van het onderzoek van AID en CPE bekend zijn, zal dit punt opnieuw in Brussel ter discussie worden gesteld.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman