FNV

Handboek voor secretaresses uitgereikt

Dinsdagmiddag is het eerste exemplaar van het nieuwe handboek voor secretaresses uitgereikt aan Yvonne Swaans, Zakenvrouw van het Jaar
2005. Het handboek `Een functie met inhoud' vloeit voort uit onderzoek dat door FNV Bondgenoten is opgezet.
De uitreiking van het nieuwe secretaressehandboek vond plaats tijdens de Secretaressedagen in Utrecht. Hoofdbestuurder Anja Jongbloed van FNV Bondgenoten reikte de eerste exemplaren uit, en sprak de aanwezige secretaresses toe.

"Met Secretaressedag in zicht hebben we nu een uitstekend cadeau voor alle secretaressen in Nederland: de nieuwste editie van `Een functie met inhoud'. Het is ons handboek dat inzicht geeft in de arbeidssituatie en verantwoordelijkheden van een beroepsgroep die in aanzien stijgt. Jullie dus", aldus Jongbloed.

In het handboek komt aan de orde welke functiebeschrijvingen er zijn voor secretaressen, en welke taken en verantwoordelijkheden de beroepsgroep heeft. Ook de beloning komt aan bod. Daarnaast wordt ethiek besproken. Secretaressen weten immers vaak eerder dan de rest van het bedrijf van aanstaande overnames of ontslagen.

Het handboek vloeit voort uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de bond, met medewerking van het blad Management Support. Er werd een enquête rondgestuurd, die door 1500 secretaressen is ingevuld. Alle gegevens zijn verwerkt tot een handboek, dat inmiddels al aan zijn derde editie toe is.

Tien jaar geleden werd voor het eerst een dergelijk onderzoek gedaan bij secretaressen. Ook toen werd een handboek gepubliceerd. Het was destijds een groot succes. "Iedereen wilde het hebben, en bij veel secretaressen staat het nog steeds in de kast", vertelt Ans van Uffelen van FNV Bondgenoten. "En nog steeds is er veel vraag naar."

Naast de genoemde onderwerpen wordt in het nieuwe handboek ook weer de ontwikkeling van het vak beschreven. Van typiste naar informatiemanager, zo zou je die heel globaal kunnen samenvatten. Vroeger hield een secretaresse zich vooral bezig met correspondentie. Tikken, notuleren, archiveren en telefoneren.

Veel routineklussen, en veel ad-hoc opdrachten voor de baas. Momenteel is het anders. Het werk van een secretaresse draait veel meer om overzicht houden over de informatiestroom. Ook wordt ze geacht meer zelfstandig te werken. Bovendien wordt het vak inmiddels op verschillende niveaus uitgeoefend, variërend van secretaresse tot office-manager.

Leden kunnen het handboek `Een functie met inhoud' alvast bestellen op telefoon 0900-9690. De kosten bedragen twaalf euro; het boek wordt eind april verzonden. FNV Bondgenoten gaat in de loop van het jaar overigens nog speciale activiteiten voor secretaressen ontwikkelen.