Stichting Wakker Dier

Minister Veerman: frauderen met eieren eenvoudig door falende europese handelsnormenverordening Persbericht - 19 april 2005

Amsterdam 19 april 2005 - Minister Veerman van LNV laat vandaag in antwoord op kamervragen van Krista van Velzen (SP) weten dat het omkatten van batterij-eieren tot eieren met een diervriendelijk stempel eenvoudig is, zeker wanneer het buitenlandse eieren betreft. De minister geeft aan het probleem al diverse malen in Brussel aan de orde te hebben gesteld, en zal dat opnieuw doen wanneer de uitkomsten van een onderzoek door AID en CPE bekend zijn. De minister geeft aan dat het omkatten van eieren mogelijk is doordat de Europese Handelsnormen-verordening niet verplicht alle eieren op de boerderij te stempelen. Tevens geeft de minister aan te denken dat de administratieve controles van CPE toereikend zouden zijn om grootschalige fraude met Nederlandse eieren uit te sluiten. In dat systeem wordt het houderijsysteem van leghennen gekoppeld aan de benaming en stempeling van eieren. Het productschap PPE heeft naar aanleiding van de onthullingen van Wakker Dier, getuige een bericht in het Agrarisch Dagblad, besloten de regels rond het IKB keurmerk drastisch aan te scherpen en alle onder het keurmerk vallende eieren verplicht op de boerderij te laten stempelen, ook bij kooibedrijven, om fraude te voorkomen. Verder neemt PPE de UV lamp controle waarmee Wakker Dier het gesjoemel aan het licht bracht standaard op in de IKB controle en onderzoekt het de mogelijkheid om pakstations te verbieden ongecodeerde eieren op het pakstation te hebben.Stichting Wakker Dier is verheugd over de aangescherpte maatregelen van PPE en teleurgesteld over de matte reactie van minister Veerman. Wakker Dier vindt dat de minister er volledig aan voorbij gaat dat de administratieve controles op een aantal punten zo lek zijn als een mandje. Zo kan de administratieve controle op geen enkele wijze toezien op bijvoorbeeld het matchen van eieren van verschillende herkomst naar grootte (kooieieren van een bepaalde grootte zouden gemengd kunnen worden met scharreleieren van een bepaalde grootte) zolang er niet op de boerderij verplicht gestempeld wordt. De minister maakt niet duidelijk waarom Nederland geen aanvullende voorschriften zou kunnen stellen om boerderijen te verplichten bij de bron te stempelen.

Overigens spreekt de minister de onwaarheid in de beantwoording van de kamervragen van Van Velzen wanneer hij stelt dat er geen code 3 (kooieieren) in scharreldoosjes heeft aangetroffen. Bij de contra-expertise van het CPE in opdracht van de Superunie, heeft het CPE net als Wakker Dier geconstateerd dat er code 3 eieren (kooieieren) in scharreldoosjes gestopt zijn.

Het feit dat Europese regelgeving mogelijkheden biedt tot gemakkelijke eierfraude en een Nederlandse minister zegt niet bereid of in staat te zijn eigen maatregelen te treffen is een treffende illustratie van wat Europa voor dieren kan betekenen. Wakker Dier voelt zich bevestigd in haar keuze om met andere dierenbeschermingsorganisaties campagne te voeren binnen Stichting Dierenrechten Europa tegen de nieuwe Europese grondwet die zeer dieronvriendelijk is en een verharding van het huidige dieronvriendelijke beleid. De minister zegt dat incidenten niet kunnen worden voorkomen, maar het onderzoek dat stichting Wakker Dier rond pasen deed gaf allerminst blijk van incidenten, maar van veelvuldig voorkomende batterijtypische sporen van als diervriendelijk verkochte eieren. De uitkomsten van het Wakker Dier onderzoek leidden tot grootschalige terughaalakties van eieren bij o.m. Albert Heijn, Konmar, Super de Boer, Deen en Dekamarkt.

Stichting Wakker Dier heeft de supermarkten vandaag in een brief opgeroepen geen genoegen te nemen met enig batterijtypisch afrolspoor op diervriendelijk geproduceerde eieren, om elke twijfel uit te sluiten. Supermarkten zouden deze eis in hun leveringscontracten op moeten nemen, zodat er geen enkele twijfel mogelijk is.