Gemeente Hoorn


Controle luxeverzuim op Dag van de Leerplicht

Persbericht d.d.: 19 april 2005

Vandaag controleren de leerplichtambtenaren van de gemeente Hoorn het luxeverzuim op een aantal scholen in het primair- en voortgezet onderwijs. Dit gebeurt in het kader van de nationale Dag van de Leerplicht, een initiatief van het ministerie van OCW. Onder het motto 'Leerplicht, neem het niet te licht' worden vandaag in verschillende gemeenten acties ondernomen om aandacht te vragen voor het handhaven van de leerplicht. Handhaving speelt een belangrijke rol bij het terugdringen van spijbelen en voortijdig schoolverlaten. Daarmee kan het ook bijdragen aan het terugdringen van crimineel gedrag bij jongeren.

Aanpak luxeverzuim
Onder luxeverzuim wordt verstaan ongeoorloofde afwezigheid (door ouders veroorzaakt) doordat de leerplichtige zonder toestemming van de schooldirecteur buiten de schoolvakantie om op vakantie gaat. Bijvoorbeeld ouders kiezen ervoor een dag eerder op wintersport te gaan in verband met verkeersdrukte of ze kiezen voor een lang weekend vakantiepark.
De leerplichtambtenaren hebben dit schooljaar met de scholen afspraken gemaakt rondom aanvragen verlof en de afhandeling ervan, het zogenaamde protocol luxeverzuim. Vandaag gaan ze bij een aantal scholen, zowel primair- als voortgezet onderwijs, deze aanvragen inzien en toetsen op de juiste afhandeling. Een consequente aanpak van luxeverzuim is een signaal naar de leerling en de ouders dat onderwijs belangrijk is

Terugdringen en voorkomen schooluitval Het terugdringen van luxeverzuim vormt slechts een klein onderdeel van het werkgebied van de leerplichtambtenaar. De leerplichtambtenaren van de gemeente Hoorn zetten zich met name in voor het terugdringen van schooluitval of het voorkomen daarvan. Samen met ouders, school, hulpverlening en justitie willen leerplichtambtenaren voorkomen dat kinderen of jongeren een kans ontnomen wordt om een diploma te halen. Met een diploma (startkwalificatie) is er meer garantie voor een goede toekomst.

---