Gemeente Hulst


Persbericht - 19.04.2005

Keldermanspoort krijgt brug.

Om de Hulster binnenstad nog aantrekkelijker te maken voor toeristen, is het Toeristisch Ontwikkelingsplan (TOP) Hulst opgesteld. De 2e fase van dit plan omvatte een diversiteit aan onderdelen. Daarvan is het merendeel reeds tot uitvoering gebracht. Zo werd bijvoorbeeld een fontein aangelegd in de binnenvest, nabij de Graauwse Poort en werd het aantal verlichte Reynaertvossen aan de gevels in de binnenstad vergroot. De stadspoorten, alsmede de bolwerken, zijn voorzien van verlichting, waardoor deze in de avonduren prachtig worden uitgelicht. In juni 2004 is een beeldenwedstrijd uitgeschreven. Deze heeft geresulteerd in de selectie van 4 beelden, welke in de maand juni 2005 in de binnenstad worden geplaatst.

In het kader van het thema living history is ook de realisatie van een brug aan de Keldermans-poort te Hulst opgenomen in de 2e fase van het plan. De Keldermanspoort, ook wel Dobbele Poort of Bollewerckpoort genoemd, is een voor West-Europa unieke land- en waterpoort. De plaatsing van de brug aan de Keldermandspoort is voorzien in week 17. Het is een stalen, moderne brug van 9½ x 2 meter. Om het gevaarte op zijn plaats te krijgen, wordt gebruik gemaakt van een grote kraan.

Tot voor kort was de Keldermanspoort volledig omgeven door een hekwerk. Enkel op verzoek kon de poort worden betreden. Het hekwerk rondom de poort werd onlangs reeds vervangen door een meidoornhaag. Enkel het hekwerk aan de Overdamstraat resteert nog. Na de plaatsing van de brug wordt ook dit verwijderd. Dat maakt dat de poort voor iedereen en altijd toegankelijk zal zijn. Vanaf de Keldermanspoort kan men in de toekomst via de nieuwe brug ook aan die zijde de stadswallen opwandelen, middels een trapje.

Om de veiligheid ter plaatse te garanderen worden minder opvallende hekken geplaatst. Na de plaatsing van de brug kan een en ander exact worden opgemeten. Naast de directe omgeving van de brug worden ook hekwerken geplaatst op 4 andere locaties op het terrein. Deze komen op de plaatsen waar men bij onoplettendheid rechtstreeks de diepte in zou kunnen lopen. Het plaatsen van deze hekken dient te gebeuren, alvorens het terrein toegankelijk wordt gemaakt voor bezoekers. Al bij al nemen deze werken na het plaatsen van de brug nog circa 4 weken in beslag.

Met het totale project aan de Keldermanspoort is een bedrag van 70.000,-- all-in gemoeid. De brug op zich kost 41.000,--. Deze kosten waren voorzien in de 2e fase van het Toeristisch Ontwikkelingsplan.

De officiële opening van de brug vindt plaats op 17 juni 2005. De beelden die eveneens in het kader van de 2e fase van het Toeristisch Ontwikkelingsplan worden geplaatst, worden ook op die dag onthuld. Eén van deze beelden, het Ravelijn van de hand van Kathleen Verhegge en Ronald de Maet uit Assenede (B), krijgt een plek aan de voorzijde van de Keldermanspoort.

NB: Op onderstaande foto van de Keldermanspoort is de exacte locatie van de brug aangegeven.


---

Gemeente Hulst
Team Communicatie
Cindy van Driessche.
Tel : 0114-389137
Email: cde@gemeentehulst.nl