Gemeente Utrecht

Jaarprogramma's Internationale Samenwerking vastgesteld

Het college heeft de jaarverslagen 2004 en de activiteitenplannen voor 2005 over Internationale Samenwerking vastgesteld. Behalve Utrecht en Europa, de stedenbanden met León en Brno bevat dit beleidsterrein: het Centrum voor Internationale Samenwerking (COS Utrecht), de Stichting Internationale Solidariteit Utrecht (SISU), de Stichting Vriendschapsband Utrecht-León en de Stimulering van de Internationalisering in het algemeen. Met de stedenbanden met Brno en León gaat de gemeente Utrecht een nieuwe fase in. Bij León betekent dat: toewerken naar een situatie dat León meer en meer op eigen benen komt te staan. Bij Brno betekent het: de aandacht verschuiven naar het thema 'Europese integratie en samenwerking'.

Utrecht heeft een goede naam op het gebied van de stedenbanden, vooral omdat de gemeente zelf actief deelneemt in de samenwerking met haar zustersteden. Gemeente én particulier initiatief doen waar ze sterk in zijn en werken onderling goed samen. Utrecht onderhoudt bewust niet meer dan twee stedenbanden en zoekt het daarbij meer in de kwaliteit dan in de kwantiteit.

Dit beleid betekent echter geenszins, dat het gemeentebestuur zich niet positief opstelt ten opzichte van andere initiatieven op dit terrein. Ook door het ondersteunen van intiatieven van particuliere organisaties in de stad (met name via COS en SISU) toont Utrecht zich solidair met de rest van de wereld. In de afgelopen periode kregen ook de landen van herkomst (Marokko, Turkije, Suriname) meer aandacht binnen de internationale samenwerking.

COS Utrecht bestaat al bijna 35 jaar en vorig jaar vierde SISU haar 25-jarig bestaan. Beide organisaties gaan vanaf 2005 zelfstandig verder, maar bundelen tegelijk ook meer hun krachten.

Daarnaast timmert Utrecht aan de weg met Utrecht en Europa. Op dit moment werkt de gemeente Utrecht, in G4 verband, bijvoorbeeld aan het binnenhalen van geld vanuit de nieuwe Structuurfondsen (periode 2007-2013). Tevens stimuleert de gemeente kennisuitwisseling met andere steden in Europa. Waarom zelf het wiel uitvinden, als andere steden goede oplossingen hebben ontwikkeld. Met haar Europese activiteiten wil de gemeente Utrecht zich in Brussel profileren en de Brusselse agenda positief beïnvloeden voor de stad. Dit doet zij gezamenlijk met Amsterdam, Den Haag en Rotterdam in het G4 kantoor in Brussel. Ook besteedt de gemeente Utrecht ook aandacht aan Europa in de eigen organisatie: dit betekent het voldoen aan de Europese verplichtingen, maar ook het optimaal benutten van de kansen.

In 2005 is er ¤ 465.000 voor internationale samenwerking beschikbaar. Daarvan is voor de stedenband met Leòn een bedrag van ¤ 77.000 beschikbaar, voor de stedenband met Brno een bedrag van ¤ 62.000, voor landen van herkomst een bedrag van ¤ 50.000 en voor diverse subsidies voor particulier initiatief een bedrag van ¤ 240.000. Daarbij is eeen bedrag van ¤ 275.000 incidenteel beschikbaar gesteld naar aanleiding van de tsunami-ramp (van 26-12-2004) in Zuidoost-Azië. De vermeerderingseffecten van deze gelden zijn groot. De externe medefinanciering van derden voor Internationale Samenwerking bedroeg in 2004 ¤ 1.880.000.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contactopnemen met:

- Gemeente Utrecht, Bestuurscommunicatie, H. Scholten 030-286 10 15.
- Exemplaren van de jaarverslagen en de activiteitenplannen zijn verkrijgbaar.
- Ook op de website van de gemeente Utrecht kunt u lezen over de internationale samenwerking: www.utrecht.nl/internationaal