Gemeente Ede

nummer 79 / Ede, 19 april 2005

Forse bezuinigingen op Regiotaxi De Vallei

Reizigers met een gehandicaptenpas kunnen vanaf 1 juli 2005 nog 900 zones per jaar tegen gereduceerd tarief (wvg-tarief) gebruik maken van de regiotaxi. Reizen ze meer, dan betalen ze het volle tarief. Ook wordt de huidige ruimhartige meereiskorting versoberd.

Regiotaxi de Vallei dreigt onbetaalbaar te worden. Het aantal mensen dat de regiotaxi gebruikt, blijft groeien, terwijl de provinciale bijdrage gelijk blijft of mogelijk zelfs zal dalen. Kostenbesparende maatregelen zijn daarom dringend noodzakelijk.
Met ingang van 1 januari 2005 zijn de start- en eindtijden al aangepast. De Regiotaxi rijdt nu van 7.00-24.00uur. De gemeenten die samen verantwoordelijk zijn voor de Regiotaxi hebben echter afgesproken dat er in de loop van 2005 nog meer bezuinigingen gevonden moesten worden.
Uiteindelijk hebben de gemeenten gekozen voor twee maatregelen: maximaal 900 zones tegen wvg-tarief en versoberen van het meereistarief. Tot nu toe betaalden reizigers die tegen wvg-tarief reizen EUR 0,45 per zone, ongeacht het aantal zones dat ze per jaar reizen. Vanaf juli betalen zij voor het aantal zones boven de 900 het OV-tarief van EUR 1,70. Meereizigers betaalden tot nu tot de helft van het wvg-tarief (van EUR 0,45) of de helft van het 65+ tarief (van EUR
1,20). Vanaf 1 juli betalen de meereizigers de helft van het OV-tarief van EUR 1,70.

---