Gemeente Ede

nummer 78 / Ede, 19 april 2005

Gemeente Ede stelt nieuw milieuprogramma vast

Het Edese college van burgemeester en wethouders heeft een nieuwe milieuprogramma voor de periode van 2005 tot 2008 opgesteld. Hierin staan plannen om de Edese milieukwaliteit de komende jaren verder te verbeteren. De notitie geeft ook een terugblik op de bereikte resultaten van 2004. Het programma beschrijft onder meer de themas geluid, luchtkwaliteit, bodem, afval, milieucontroles bij bedrijven en water. Het nieuwe milieuprogramma wordt op 25 mei aan de gemeenteraad voorgelegd.

Geluid

Op het gebied van geluidhinder moet de gemeente nog 18 woningen saneren. In totaal zijn de afgelopen jaren, met subsidie van het Rijk, ruim honderd woningen voorzien van geluidswerende gevelisolatie zoals dubbel glas.

Lucht
De concentratie van de meeste stoffen in de lucht boven Ede valt binnen de luchtkwaliteitseisen. Voor stikstofdioxide en fijn stof ligt dat iets anders. Voor stikstofdioxide (NO2) is de overschrijding niet zo ernstig dat op dit moment maatregelen moeten worden genomen. Voor fijn stof is er sprake van een landelijk probleem, waarvoor het Rijk beleid ontwikkelt. De gemeente blijft jaarlijks rapporteren over de luchtkwaliteit.

Bodem
Door actief bodembeheer en het actueel houden van de bodemkwaliteitskaart krijgt de gemeente een steeds beter beeld van de bodemkwaliteit in Ede. Daardoor kan grond, die vrijkomt bij werkzaamheden, veel meer dan in het verleden, controleerbaar en verantwoord worden hergebruikt. Dit bespaart jaarlijks honderdduizenden euros aan kosten.

Afval
De gemeente probeert scheiding van het huishoudelijk afval te bevorderen. Een voorbeeld daarvan is de aparte inzameling van het GFT-afval en de plaatsing van containers voor glas, papier en kleding. In 2004 werd ongeveer 50% van het herbruikbaar afval gescheiden ingezameld. Dit is vergelijkbaar met 2003. De gemeente wil 60% van het herbruikbare huishoudelijk afval gescheiden inzamelen. Scheiden van afval is goed voor het milieu. Al het niet-gescheiden afval wordt naar het bedrijf ARN in Beuningen gebracht en daar verbrand. Dit is niet alleen slechter voor het milieu maar ook duurder. Om deze redenen wil de gemeente in 2005 de inzamelstructuur voor papier verder gaan verbeteren.

Controle bedrijven
Net als in 2004 voert de gemeente ook in 2005 ongeveer 800 milieucontroles bij bedrijven uit. Veiligheid van risicovolle bedrijven, zoals LPG-stations, blijft een belangrijk aandachtspunt. Bij grote milieu-overtredingen treedt niet alleen de gemeente op, maar ook politie en justitie.

Riolering
De gemeente is in 2004 gestart met de aanleg van riolering in een deel van het buitengebied. Het is de bedoeling om de riolering in de rest van het buitengebied voor 2007 af te ronden. Voor de gebieden waar geen riolering komt, zijn er alternatieven (IBA, voor individuele behandeling van het afvalwater). De gemeente wil hiermee ongewenste lozingen van afvalwater op de bodem en het oppervlaktewater voorkomen.
---