Gemeente Ede

Nummer 83 / Ede, 19 april 2005

Ede voldoet aan de eisen voor een professionele milieuhandhavingsorganisatie

De gemeente Ede heeft bij de eindmeting van een kwaliteitstraject over milieuhandhaving een 100 procent score behaald. De provincie ziet toe op de rapportage en heeft de score bevestigd. Ede mag zich met dit resultaat een professionele milieuhandhavingsorganisatie noemen.

Alle milieuhandhavingsorganisaties moeten per 1 januari 2005 voldoen aan criteria van het Rijk. Daarvoor is in 2003 het traject professionalisering van de milieuhandhaving gestart. De provincie heeft in dit professionaliseringstraject de rol van regisseur. De criteria gaan over het doelen en vastlegging van het handhavingsbeleid, over de organisatie en werkwijzen, over de planning en uitvoering en over bewaking en rapportage van de handhaving. Aan het begin van dit traject is een zogeheten nul-meting uitgevoerd waaruit bleek dat Ede met 67 procent tot de koplopers in de provincie behoort.
In de periode tot 1 januari 2005 is hard gewerkt om op de ontbrekende punten alsnog aan de criteria te voldoen. In januari 2005 is een eindmeting uitgevoerd waarbij de gemeente moest aantonen dat zij voldoet. Die meting is in februari door een extern bureau in opdracht van de provincie gecontroleerd. Zij stellen vast dat Ede inderdaad nu voor 100 procent voldoet.

---