Provincie Zuid-Holland

Kust, cultuur en water centraal in vrije tijdsbeleid

Provincie streeft naar professionalisering toeristische sector

Kust, cultuur en water staan centraal in het vrije tijdsbeleid van Zuid-Holland. Dat staat in de Agenda Vrijetijd 2006-2010, die vandaag door GS is vastgesteld. De komende jaren is er vooral aandacht voor de professionalisering van de sector. Op dit moment is er te veel versnippering in de marketing en promotie. GS streven ernaar de krachten en het geld in de sector in de toekomst meer te bundelen.

De Agenda Vrijetijd 2006-2010 is opgesteld in samenspraak met externe betrokken partijen. In het najaar van 2004 zijn per streekplangebied (Oost, West, Rijnmond en Zuid) interactieve werkconferenties gehouden voor gemeenten, Kamers van Koophandel, toeristisch-recreatieve bedrijven, regio VVV's en branche- en koepelorganisaties.

In het collegewerkprogramma voor deze collegeperiode hebben Gedeputeerde Staten het streven vastgelegd om de toeristische bestedingen met 10% te laten stijgen. De Agenda Vrijetijd 2006-2010 geeft invulling aan het toeristisch beleid voor de komende paar jaar. Uit onderzoek en advies van de betrokken partijen is gebleken, dat de thema's kust, cultuur en water het meest kansrijk zijn voor de toeristische ontwikkeling van Zuid-Holland. De provincie wil de verbetering van de (toeristische) voorzieningen die met deze thema's te maken hebben, de komende jaren ondersteunen. Samenwerking met betrokken overheden, organisaties en ondernemers staat daarbij voorop.Enkele projecten die op de agenda staan, zijn:

Kust*De ontwikkeling van Brouwersdam tot een trendsettend, sportief strand- en watersportcentrum voor zowel actieve als passieve toeristen en strandbezoekers.*Goede, actuele en eenduidige informatievoorziening aan badgasten langs de hele Hollandse kust.

Cultuur*Kinderdijk aantrekkelijker maken voor toeristen. Te denken valt aan de verblijfkwaliteit, parkeergelegenheid en de bereikbaarheid.* De Keukenhof zou het hele jaar door interessant moeten zijn voor bezoekers.* Het Hofkwartier in Dordrecht moet een hoogwaardige cultuurhistorische vrije tijdsvoorziening worden.*De Wierickerschans wordt gerestaureerd. Er komt een bezoekerscentrum, horeca, hotel en winkels. Bij de uitvoering van dit project wordt samengewerkt met de provincies Noord-Holland en Utrecht.

Water*De toeristische vaarwegen in het Hollandse plassengebied worden verbeterd door onder meer het oplossen van knelpunten. (Bruggen, steigers.)*De knelpunten in de waterverbindingen in de Delta, in de driehoek: Goeree-Overflakkee, Voorne Putten Rozenburg en de Hoeksche Waard worden opgelost en de watersportvoorzieningen worden verbeterd

Verder wordt de sector geprofessionaliseerd, hetgeen onder meer betekent dat er een efficiënte en effectieve structuur moet komen in de organisaties die zich hier mee bezig houden. De provincie coördineert dit. Er is al een eerste bijeenkomst geweest met de betrokken partijen om hierover te spreken. Doel is een herkenbaarder toeristisch profiel voor Zuid-Holland. Daarnaast worden er coördinatoren ingezet in de regio, die de kwaliteit van de voorzieningen moeten verbeteren door ondernemers te stimuleren om te voldoen aan de kwaliteitsnormen, om bedrijfsplannen op te stellen en samen te werken.

GS willen dit jaar ¤140.000,- en in 2006 en 2007 jaarlijks ¤800.000,- extra vrijmaken voor de uitvoering van de plannen. Dit zal met Provinciale Staten worden besproken in juni 2005. De Agenda Vrijetijd 2006-2010 wordt ter vaststelling voorgelegd aan Provinciale Staten.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22