NU'91

Personeel en patiënt mag niet de dupe worden van spel van verzekeraars en ziekenhuizen
19-04-2005

Vanmorgen werd bekend dat ziekenhuizen door de invoering van een ingewikkeld en tijdrovend declaratiesysteem onvoldoende middelen hebben om de salarissen in mei te betalen. Volgens de ziekenhuizen hebben de zorgverzekeraars dit probleem veroorzaakt en moeten zij, de zorgverzekeraars, dit ook maar oplossen.

NU91 vindt dat patiënten en personeel niet de dupe mogen worden van het spel tussen de NVZ en de zorgverzekeraars. Zowel op Radio 1 als op Business News Radio lichtte Hubert Vankan CAO-onderhandelaar bij NU91 dit standpunt toe. De NVZ moet haar verantwoording nemen en niet alleen wijzen naar de verzekeraars. De NVZ is verantwoordelijk voor de uitbetaling van de salarissen. De ziekenhuizen hebben op de korte termijn voldoende reserves om de salarissen en het vakantiegeld te betalen en als ze dat niet hebben is er sprake van wanbeleid. Het mag en kan niet zo zijn dat verpleegkundigen en verzorgenden financieel in de problemen komen, omdat hun werkgevers de zaken niet op orde hebben.

Het mogelijk niet kunnen betalen van de salarissen en het vakantiegeld is wel een zoveelste bewijs van de ondoordachtheid waarmee nieuwe maatregelen door zorgverzekeraars en werkgevers worden doorgevoerd. Blijkbaar is het voor deze partijen niet mogelijk om de gevolgen voor de werknemers in ogenschouw te nemen. Als we zo doorgaan kunnen we in mei voedselpakketten uitdelen aan het personeel in de ziekenhuizen.

NU91 maakt zich sterk voor de garantie dat de salarissen de komende maanden in ieder geval zullen worden uitbetaald. Desnoods gaan we naar de rechter, aldus CAO onderhandelaar Hubert Vankan. Verpleegkundigen en verzorgenden moeten en zullen het geld krijgen waar zij keihard voor werken.
19-04-2005

Personeel en patiënt mag niet de dupe worden van spel van verzekeraars en ziekenhuizen