Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie: 10,5 miljoen euro voor uitvoering Streekplan

19-4-2005
Het college van Gedeputeerde Staten heeft vijf gebiedsgerichte projecten gekozen, waarvoor zij 10,5 miljoen euro beschikbaar stelt. Bovendien zijn er zo'n 35 concrete actiepunten opgesteld. Met de projecten en de acties in het `Meerjarenactieprogramma Streekplan 2005
- 2007' geeft het provinciebestuur actief uitvoering aan het Streekplan.

En dat is een nieuwe werkwijze, volgens gedeputeerde Ekkers. "In het verleden maakten we een streekplan, maar was er aan het streekplan zelf geen geld gekoppeld voor de uitvoering ervan. Nu bedenken we niet alleen de kaders, maar gaan we zelf de uitvoering stimuleren, om ook actief bij te dragen aan het bereiken van onze doelstellingen. Natuurlijk doen we dat alleen als de ontwikkeling van bovenlokaal belang is en alleen in nauwe samenwerking met de betrokken gemeenten."

Binnenstedelijke woningbouw Utrecht en Amersfoort Binnenstedelijke woningbouw is een belangrijk speerpunt is het streekplan. Voor binnenstedelijke woningbouw stelt de provincie 6,5 miljoen beschikbaar: 4 voor Utrecht en 2,5 voor Amersfoort. Soms is het uitvoeringsgeld net díe bijdrage waarmee het totale plan kan worden `rondgezet'. In andere gevallen kan met de provinciale bijdrage het project sneller of met meer kwaliteit worden gerealiseerd.

De gemeente Utrecht heeft vier mogelijke projecten aangedragen: Talmalaan, As Kanaleneiland, Dichterswijk - West en Rotsoord. Hieruit wordt later nog een nadere keuze gemaakt. De gemeente Amersfoort heeft gevraagd om een bijdrage voor de wijk Randenbroek-Schuilenburg. Concreet gaat het om de revitalisering van een wijkwinkelcentrum als onderdeel van de brede vernieuwing van de wijk
Randenbroek-Schuilenburg en om de voorfinanciering van de planvorming.

Water en Ruimte in de Ronde Venen
In de Ronde Venen gaat het om de waterproblematiek, tegengaan van verrommeling in gebieden waar de agrarische sector het moeilijk heeft, het aanleggen van nieuwe natuur en het benutten van kansen op het gebied van recreatie en toerisme. De provincie ondersteunt dat met 1,2 miljoen euro. Het geld is grotendeels beschikbaar voor het ontwikkelen van enkele voorbeeldprojecten, waarbij meerdere functies met elkaar worden gecombineerd.

Regionaal bedrijventerrein Woerden
Voor de voorbereidingen van een regionaal bedrijventerrein ten westen van Woerden is 500.000 euro toegezegd. Het terrein is bedoeld voor reguliere groei van de bedrijvigheid in West-Utrecht en voor de vestiging van te verplaatsen bedrijven uit omliggende kernen en buitengebied. De aanleg van (een deel van) de westelijke randweg is gekoppeld aan de realisatie van het regionale bedrijventerrein.

Linschoterwaard
Voor structuurversterking in de landbouw en maatregelen op het gebied van natuur, landschap, cultuurhistorie en recreatie in de Linschoterwaard is 500.000 euro toegezegd. De Linschoterwaard beslaat grofweg het gebied tussen Woerden, Montfoort en Oudewater. Het is een belangrijk en waardevol onderdeel van het Groene Hart. Met de financiële bijdrage uit het Meerjarenactieprogramma Streekplan kan een gebiedsgericht project worden gestart, waaraan ook de gemeenten Montfoort en Oudewater, het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en het Landgoed Linschoten meedoen.

Grebbelinie
Voor het herstel en ontwikkeling van de Grebbelinie is in het Meerjarenactieprogramma Streekplan 1,5 miljoen euro gereserveerd. Het gaat daarbij om een combinatie van het herstel van de structuren en elementen van de Grebbelinie als verdedigingslinie, de ontwikkeling van recreatie en toerisme en versterking van natuur en landschap. Met dit project wordt niet alleen de Grebbelinie zelf hersteld en herkenbaar gemaakt, maar kan de ontwikkeling van recreatie en toerisme de plattelandseconomie in de Gelderse Vallei versterken.

Het geld is ter beschikking gesteld voor de periode van 2005 tot en met 2007. Ook daarna is nog geld nodig voor de uitvoering van het Streekplan: daarover wordt later beslist. Voor de middelen die nodig zijn om de actiepunten uit te voeren (300.000 euro) worden later bestedingsvoorstellen gedaan.

Acties
Alle acties staan ook al in het streekplan zelf opgenomen. De acties hebben betrekking op bijvoorbeeld het opstellen van een gedetailleerde bodemkaart voor de veenweidegebieden, het onderzoeken en oplossen van de wateropgaven, het begrenzen van de Nationale Landschappen uit de Nota Ruimte van het Rijk en het opstellen van gebiedsprogramma's voor deze Nationale Landschappen.

Laatst gewijzigd op 04/19/2005 03:07:27 PM. Paginabeheer: Jeroen.van.Houten@provincie-utrecht.nl