Politie Rotterdam Rijnmond

Uitgave maandag 18 april

* TAXICHAUFFEUR ONDER BEDREIGING BEROOFD
ROTTERDAM - Een 28-jarige Rotterdamse taxichauffeur is zondagavond rond half twaalf op de Timorstraat beroofd van zijn geld en auto. Op de kruising Timorstraat Brede Hilledijk werd het slachtoffer door twee, achter in de auto zittende mannen, met een mes bedreigd. Onder bedreiging moest de man zijn geld afgeven, waarna hij uit de auto werd gezet. Gewaarschuwd politiepersoneel vond korte tijd later de gestolen auto op de Willem Kloosstraat terug. Door de recherche van district Feyenoord-Ridderster wordt een nader onderzoek ingesteld.


* IDENTITEIT SLACHTOFFERS GALVANISTRAAT BEKEND

(Zie persbericht 17 april 2005)
Bij de schietpartij zondagmorgen vroeg omstreeks half zes in de Galvanistraat is een 32-jarige inwoner uit Almere om het leven gekomen. Het tweede slachtoffer, een 28-jarige man, eveneens afkomstig uit Almere, ligt nog in kritieke toestand in het Erasmus Medisch Centrum. Het rechercheteam dat deze schietpartij onderzoekt zet het onderzoek voort.

Avonduitgave zondag 17 april

* FEYENOORD-AJAX ONRUSTIG VERLOPEN
ROTTERDAM -Zondag waren rondom de voetbalwedstrijd Feyenoord-Ajax diverse ongeregeldheden. Voor aanvang van de wedstrijd werden door Ajax-supporters ernstige vernielingen aangericht in de twee treinen waarin zij naar Rotterdam reisden (combiregeling). De eerste trein kwam uiteindelijk tot stilstand bij het station Stadion. Vanwege de grove vernielingen die waren aangericht in de trein, werd door de burgemeester de toegang van de supporters tot het stadion geweigerd. Zij werden in de buffer van het station opgehouden, waarna zij later met bussen werden teruggebracht naar Amsterdam. In samenwerking met de politie Amsterdam-Amstelland vindt registratie plaats van de supporters uit de trein. De tweede combitrein met Ajaxsupporters kwam even voorbij het station Nieuwerkerk aan den IJssel tot stilstand. Ook in deze trein waren ernstige vernielingen aangericht. Deuren werden opengetrapt waarna men op het baanvak ging lopen. Als gevolg hiervan moest het baanvak stroomloos worden gemaakt. Het treinverkeer tussen Gouda en Rotterdam was hierdoor in de middag niet meer mogelijk. De supporters werden ook hier opgehouden en daarna met bussen teruggebracht naar Amsterdam. Twee personen raakten voor de wedstrijd ernstig gewond, door ontploffend vuurwerk. Zij moesten naar het ziekenhuis worden gebracht. Na afloop van de wedstrijd moest de ME charges uitvoeren, omdat Feyenoord aanhang de confrontatie zocht met de politie en met de nog in de buffer van het station Stadion aanwezige Ajax supporters. Zeven politiemensen raakten bij de ongeregeldheden gewond met name door stenengooiers. Er werden drieënveertig personen aangehouden voor onder meer openlijke geweldpleging. Acht van hen, onder wie twee minderjarigen, werden in verzekering gesteld. Het Openbaar Ministerie is inmiddels een opsporingsonderzoek gestart. Burgemeester Opstelten heeft oud-staatssecretaris Vliegenthart, thans auditteam voetbalvandalisme, gevraagd deze gebeurtenis te onderzoeken en hierover te rapporteren.

Ochtenduitgave zondag 17 april

* MEISJE BEROOFD VAN MOBIELE TELEFOON
SPIJKENISSE - Zaterdagavond omstreeks tien uur werd op de Gaddijk een vijftienjarig meisje uit Spijkenisse beroofd van haar mobiele telefoon. Het slachtoffer werd benaderd door twee mannen op een scooter. Vervolgens werd het meisje bij haar keel gepakt en moest zij, onder bedreiging van een vuurwapen, haar mobiele telefoon afgeven. Met de buit reden de twee berovers weg. De recherche van het district De Eilanden stelt een onderzoek in.
* DODE BIJ SCHIETPARTIJ
ROTTERDAM - Bij een schietpartij zondagmorgen vroeg omstreeks half zes in de Galvanistraat is een nog onbekende man om het leven gekomen. Een andere man raakte ernstig gewond. Hij werd overgebracht naar het Erasmus Medisch Centrum. Naar de identiteit van de twee slachtoffers wordt een onderzoek ingesteld. Vooralsnog is het nog onduidelijk wat er zich precies heeft afgespeeld. Ook de aanleiding tot de schietpartij, die plaatsvond in de buurt van een partycentrum waar op dat moment veel bezoekers aanwezig waren, is nog niet bekend. Er vindt een uitgebreid sporenonderzoek plaats door de Technische Recherche. Er is een rechercheteam geformeerd dat probeert duidelijkheid in deze zaak te krijgen.

*

VEEL WAPENS IN BESLAG GENOMEN BIJ PREVENTIEF FOUILLEERACTIE

ROTTERDAM - Tijdens de preventief fouilleeractie die van zaterdagavond tot zondagmorgen vroeg werd gehouden in het aangewezen veiligheidsrisicogebied Middelland/Nieuwe Westen, zijn 10 steekwapens, 1 slagwapen en 2 vuurwapens in beslag genomen. Op straat werden 287 personen gefouilleerd terwijl er 123 auto's werden gecontroleerd. Er zijn 7 personen aangehouden onder andere ter zake van de Wet Wapens en Munitie.
Tijdens de fouilleeractie onttrok een automobiliste zich aan de controle. Nadat zij door de politie was aangesproken gaf zij vol gas en ging er vandoor richting Maastunnel. Aan de zuidzijde botste de auto tegen een andere auto en kwam tot stilstand. De bijrijder gooide een vuurwapen weg, dat later werd teruggevonden. De 25-jarige bestuurster en de 28-jarige bijrijder werden aangehouden.