GroenLinks

Minister Verdonk neemt gas terug na vragen GroenLinks en ChristenUnie

19 april 2005

Minister Verdonk kan niet zomaar subsidies intrekken van kritische maatschappelijke organisaties. Zij moet terugkomen op haar dreigende taal van vorige week richting VluchtelingenWerk. GroenLinks is blij met die terugtocht, maar blijft kritisch over de intimiderende houding van de minister.

Minister Verdonk dreigde vorige week de subsidie van VluchtelingenWerk in te trekken vanwege de steun aan het project '26.000 gezichten'. De minister vond dat '26.000 gezichten' op gespannen voet staat met haar asielbeleid. Organisaties die overheidssubsidies ontvangen, zouden eerst met haar departement moeten overleggen voor ze actie mogen ondernemen.

GroenLinks heeft zich fel verzet tegen dat dreigement, omdat het riekt naar staatscensuur voor organisaties die subsidie krijgen. Een dergelijke intimidatiestrategie is slecht voor de democratie en past niet in de Nederlandse cultuur. GroenLinks vroeg daarom samen met de ChristenUnie met spoed om opheldering.

Inmiddels heeft minister Verdonk die opheldering gegeven. Uit haar antwoorden blijkt dat zij niet zomaar subsidies van kritische organisaties kan stopzetten. Zij overweegt alleen nog om af te spreken dat zij van tevoren wordt geïnformeerd over de herkomst van het geld waaruit acties tegen haar asielbeleid worden gefinancierd. Dat gaat veel minder ver dan de dreigende intimidatieretoriek van vorige week. Minister Verdonk heeft voor de zoveelste keer dingen geroepen die ze niet waar kan maken. Marijke Vos zal dat morgen kritiseren in het algemeen overleg in de Kamer over het asielbeleid.

Marijke Vos