Provincie Overijssel

Provincies stellen beloningssystematiek Essent aan de orde

De provincies Overijssel, Noord-Brabant en Limburg eisen in de aandeelhoudersvergadering van Essent volledig inzicht in de huidige salarisafspraken van het topmanagement. Deze provinciale aandeelhouders roepen de Raad van Commissarissen hierover ter verantwoording. Als het mogelijk is om de bestaande afspraken nog aan te passen zullen de aandeelhouders daarop aansturen.

Ondernemingen die in handen zijn van overheden, zoals Essent, moeten vooral worden afgerekend op de kwaliteit van hun dienstverlening. Hiervoor zullen transparante criteria voor de bonussen moeten worden bepaald. De weging van kwalitatieve criteria als klanttevredenheid en veiligheid is nu niet inzichtelijk. Voordat door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders onomkeerbare besluiten worden genomen moet de bonusregeling glashelder zijn.

Klanttevredenheid

De provinciale aandeelhouders van Essent willen van de Raad van Commissarissen volstrekte duidelijkheid over de criteria op basis waarvan voor 2004 bonussen aan de Raad van Bestuur worden toegekend. De criteria en de doelstellingen voor de bonus voor 2005 en verder willen de aandeelhouders jaarlijks vaststellen en openbaar maken. Daarbij moet de klanttevredenheid een grote rol spelen.

Onderzoek

Voor het eind van dit jaar moet het salarisbeleid van Essent definitief zijn vastgesteld. Voor de vaste salariscomponent zal onder leiding van het Kabinet vanuit een brede invalshoek onderzocht moeten worden wat de best passende referentiegroep is. Dit moet leiden tot een transparant en objectief kader. Hierover zijn gisteravond afspraken gemaakt in het gesprek met minister De Geus.

Transparant

Met zowel het kader voor het vaste salaris, als mede meer invloed op de bonussen willen de aandeelhouders een goede basis leggen voor een transparante salarisstructuur voor het topmanagement. Zij willen dat er in de toekomst maatschappelijk aanvaardbare salarissen worden betaald die passen bij dit type bedrijven.

Openbaar

De provincies dringen aan op het openbaar maken van de aandeelhoudersvergadering. Uiteindelijk moet de voorzitter van de Raad van Commissarissen hiermee instemmen. De provincies Noord-Brabant, Overijssel en Limburg hechten zeer aan een zorgvuldige discussie over dit omstreden onderwerp bij deze maatschappelijk zeer belangrijke onderneming.

Lees het Overijssel.nl-dossier over de topsalarissen bij Essent

Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2005 Provincie Overijssel