Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk: TRCJZ/2005/1227
datum: 18-04-2005
onderwerp: Subsidieregeling jonge agrariërs

Bijlagen: 2

Geachte Voorzitter,

Op 13 april 2005 is in de Staatscourant de Subsidieregeling jonge agrariërs gepubliceerd, op grond waarvan vanaf 15 april tot en met 9 mei 2005 door jonge agrariërs subsidie kan worden aangevraagd voor investeringen in grond, gebouwen, machines en apparatuur. Deze subsidieregeling heb ik aan u toegezegd tijdens het debat over de LNV-begroting voor 2004 en vormt de uitvoering van de motie van het lid Van der Vlies (Kamerstukken II 2003/04, 28 385, nr. 42). In het algemeen overleg over de Landbouw- en Visserijraad van 10 maart 2005 (Kamerstukken II 2004/05, 21 501-32, nr. 119) heb ik u vervolgens nader geïnformeerd over de uitwerking ervan.

Voor deze eerste openstelling van de regeling is een bedrag van EUR
10.800.000,00 beschikbaar, waarvan de helft door de Europese Commissie wordt gecofinancierd. Van dit bedrag is in totaal EUR 800.000,00 (inclusief EU-cofinanciering) beschikbaar door financiële bijdragen van de provincies Gelderland en Limburg, voor subsidieaanvragers die in de desbetreffende provincie zijn gevestigd.

Ik waardeer het positief dat de provincies niet alleen het beleid steunen om jonge agrariërs bij het plegen van investeringen te faciliteren, maar ook bereid zijn om middelen ter beschikking te stellen, die er toe leiden dat meer jonge agrariërs kunnen worden ondersteund. Meer ten algemene vind ik het waardevol dat de provincies en het rijk gebruik maken van één wettelijke kader en één ondernemersloket, in dit geval de Dienst Regelingen. Ik zie dit als een belangrijke steun voor de verdere ontwikkeling van een laagdrempelig ondernemersloket, waarmee meerdere overheden gezamenlijk
- waar mogelijk met EU-cofinanciering - agrariërs kunnen ondersteunen in de versterking van de duurzame productie.

In het jaar 2006 heb ik een tweede openstelling voorzien van de subsidieregeling, waar nationaal EUR 10.000.000,00 (inclusief EU-cofinanciering) voor beschikbaar is. Mijn streven is er uitdrukkelijk op gericht om ook voor die openstelling - die zal worden gerealiseerd onder het dan geldende Plattelandsontwikkelingsprogramma 2007-2013 (POP-2) - gezamenlijk met de provincies op te trekken. Inmiddels heeft een aantal andere provincies aangegeven ook te willen bijdragen aan deze tweede openstelling van de subsidieregeling.

Bij het opstellen van de subsidieregeling en het inrichten van de uitvoeringsorganisatie ervan is - binnen de communautaire kaders - gestreefd naar ruimte voor ondernemerschap en een zo laag mogelijke administratieve lastendruk. De positieve reactie van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) en de toets op de administratieve lasten door een zogeheten klantenpanel stemmen mij dan ook tot tevredenheid.

Op 15 maart 2005 is in een persbericht praktische informatie verschenen voor geïnteresseerden en is tevens aangekondigd dat vanaf 1 april 2005 de aanvraagbescheiden beschikbaar zijn bij het LNV-loket. Daarnaast geeft het NAJK in samenwerking met mijn ministerie brede publiciteit aan de regeling.

Op dit moment wordt verwacht dat de Europese Commissie dit voorjaar nog zal instemmen met de voor Subsidieregeling jonge agrariërs noodzakelijke wijziging van het Plattelandsontwikkelingsplan Nederland. Tot dat het geval is worden de subsidies op grond van de regeling verstrekt onder het voorbehoud van deze Brusselse goedkeuring.

Bij deze brief zijn als bijlagen opgenomen de tekst van de regeling en het persbericht van 15 maart jl.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman
Bijlagen
Subsidieregeling jonge agrariërs
Subsidieregeling jonge agrariërs open in april