Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176




Geen oordeel over rechtmatigheid

Accountant keurt jaarrekening Noord-Brabant goed

De accountant die de provinciale rekening controleert, heeft een goedkeurende verklaring afgegeven over de getrouwheid van de lasten en baten van de provincie Noord-Brabant in 2004. Hij complimenteert de provincie met de jaarstukken die, dankzij een ingrijpende operatie door de provinciale organisatie, in overeenstemming met nieuwe landelijke regelgeving zijn opgesteld. De verklaring van de accountant bevat geen oordeel over de rechtmatigheid van de jaarrekening. De minister van BZK vergrootte op een zeer laat moment de reikwijdte van de rechtmatigheidcontrole. Hierdoor was de accountant niet meer in staat de rekening hierop te controleren.

Verantwoordelijk gedeputeerde Peter van Vugt is niet verbaasd over het onthouden van een rechtmatigheidsoordeel. "De aanpassing van de richtlijnen die de accountants landelijk hanteren werden in een zeer laat stadium duidelijk, waardoor het voor Provinciale Staten onmogelijk was een adequaat controlekader vast te stellen.We zijn druk bezig alle regelgeving in kaart te brengen en onze bedrijfsvoering te verbeteren. Tegelijkertijd screenen we alle regelgeving op overbodige regels waardoor procedures korter en sneller kunnen. Zo willen we op korte termijn naar een betrouwbare en efficiënte provincie die op een transparante wijze verantwoording aflegt. De accountant steunt het door ons ingezette proces."

Rechtmatigheid
Jaarlijks beoordeelt de accountant de jaarrekeningen van provincies en gemeenten of die een getrouw beeld geven van de werkelijkheid. Met ingang van de jaarrekening 2004 kijkt de accountant, zoals landelijk is afgesproken, bij die controle ook naar de rechtmatigheid van de inkomsten en uitgaven. Met andere woorden: zijn de inkomsten en uitgaven in overeenstemming met landelijke wet- en regelgeving en eigen regels?
Als dat niet zo is, betekent dat niet dat er sprake is van wanbeleid of fraude. Het kan bijvoorbeeld zijn dat door de grote hoeveelheid aan gedetailleerde regelgeving de naleving hiervan niet op alle fronten op orde is.
De rechtmatigheidscontrole die landelijk is aangezet, moet de financiële huishouding van overheden transparanter maken. De provincie of gemeente wordt geacht zelf te kunnen aantonen of er rechtmatig wordt gehandeld. Burgers moeten meer zicht krijgen op wat er in de provincie en gemeenten gebeurt.

Voordat de accountant aan de slag kan moet de gemeenteraad of Provinciale Staten normen vaststellen voor de toetsing door de accountant. Voor een deel zijn die al vastgelegd in de landelijke wetgeving. Om die rechtmatigheidscontrole goed te kunnen doen moet de gemeente of provincie alle eigen regels en verordeningen in kaart brengen. Tegelijkertijd kan bezien worden of er niet overbodige, onnodige of onuitvoerbare regels worden gehanteerd. Die kunnen dan worden geschrapt of vereenvoudigd. De provincie Noord-Brabant is hiermee druk doende om uiteindelijk op alle fronten te kunnen aantonen dat de regelgeving wordt nageleefd.