Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ross neemt 'knip' huishoudelijke verzorging in overweging

Nieuwsbericht, 19-4-2005

De VNG wil de huishoudelijke verzorging in één keer overdragen naar de Wet maatschappelijke ondersteuning. Ross neigt ernaar om dit voorstel serieus in overweging te nemen.

Dat schrijft de staatssecretaris aan de Tweede Kamer. De VNG acht een `knip' in de huishoudelijke verzorging onuitvoerbaar en pleit ervoor om de huishoudelijke verzorging in een keer over te dragen en wel per 1 juli 2006. De staatssecretaris is echter gehouden aan de motie Vietsch. In die motie staat dat per 1 januari 2006 alleen de `enkelvoudige' huishoudelijke verzorging onder de Wmo valt.

Met een `knip' in de huishoudelijke verzorging kan het voorkomen dat iemand met een andere hulpverlener voor huishoudelijke verzorging wordt geconfronteerd, zodra iemand behalve huishoudelijke hulp ook een tijdje persoonlijke begeleiding nodig heeft. Ross vindt dit onwenselijk voor de cliënt. De staatssecretaris neemt daarom het voorstel van de Vereniging Nederlandse Gemeenten serieus in overweging om de huishoudelijke verzorging in één keer over te hevelen. Omdat ook de motie Vietsch een zorgvuldige invoering voor de burger beoogt, hoopt Ross op overeenstemming woensdag 20 april tijdens het Algemeen Overleg in de Tweede Kamer.

Enkelvoudige huishoudelijke verzorging is huishoudelijke verzorging voor mensen die geen andere AWBZ-hulp nodig hebben. Mensen die naast de indicatie voor huishoudelijke verzorging ook een indicatie hebben voor een andere AWBZ-functie - zoals persoonlijke verzorging, ondersteunende en activerende begeleiding - krijgen hun voorzieningen (dus ook de huishoudelijke verzorging) in 2006 uit de AWBZ.